Renault osniva novu automobilsku marku

0
Radiosarajevo.ba
Renault osniva novu automobilsku marku
Radiosarajevo.ba / Renault

Francuski auto-gigant je najavio lansiranje potpuno novog brenda, Ampere.

Nova kompanija će se baviti isključivo električnim automobilima i koristiti bogato 15-godišnje iskustvo Renaulta u proizvodnji takvih vozila.

Brend Ampere, nazvan po francuskom fizičaru Andre-Marie Ampereu, osnivaču nauke o elektromagnetizmu, po kome je nazvana i osnovna jedinica SI sistema za jačinu električne struje (amper).

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Dragan Bursać: Srbija sastavlja ratni kabinet vlade?

Nova marka bit će posvećena isključivo razvoju i proizvodnji električnih automobila i softvera koji kontroliše sisteme u takvim vozilima. Njen cilj je da proizvodi pristupačna električna vozila, odnosno da ih učini dostupnim svim kupcima na evropskom tržištu.

Grupa Renault je novoj kompaniji već prenijela na upravljanje 11 lokacija u Francuskoj, uključujući četiri industrijska pogona: ElectriCity centar, koji uključuje fabrike u Dueu, Mobežu i Ruiu, i fabriku u Kleonu.

Kako se navodi, od prvog dana u kompaniji Ampere radi više od 11.000 ljudi, od čega 35 posto čine inžinjeri zaposleni u razvoju i proizvodnji, a kompanijom upravlja Luca de Meo, generalni direktor kompanije Renault.

Ampere će preuzeti već komercijalizovane modele Renault Scenic E-Tech i potpuno novi Renault Megane E-Tech.

CMF-B EV mehanička platforma

Uskoro će ih slijediti novi Renault 5 i Renault 4, oba s tehnologijom nove generacije e-automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije