! / Prodaja superluksuznih automobil u strelovitom usponu

05. 04. 2021. u 12:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ako je prodaja automobila prošle godina patila zbog zatvaranja tvornica i drugih poremećaja uzrokovanih pandemijom, prodaja luksuznih automobila, poput Ferrarija, Bentleyja i Lamborghinija, doživjela je ogroman rast krajem 2020. godine.

"Bavim se ovim poslom 40 godina i ovo još nikad nisam vidio", rekao je Brian Miller, predsjednik Manhattan Motorsa, zastupnika ultra-luksuznih brendova.

U SAD-u je ukupna prodaja osobnih automobila lani pala za 10% u odnosu na 2019. Čak i kad se prodaja automobila u četvrtom tromjesečju snažno oporavila, tek je dosegla razinu iz četvrtog kvartala 2019. godine, rekao je za CNN Tyson Jominy, potpredsjednik za analitiku u JD Power.

Ferarri - undefined

Foto: EPA-EFE: Ferarri

Ipak, prodaja automobila koji koštaju više od 80.000 američkih dolara bila je gotovo dvostruko veća u četvrtom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu. A za automobile koji koštaju više od 100.000 američkih dolara prodaja u SAD-u porasla je za 63% u istom tromjesečju, rekao je Tyson Jominy.

Naglo rastuće tržište dionica odigralo je veliku ulogu, rekao je. A budući da bogati nisu mogli trošiti novac na putovanja, mnogi su se okrenuli luksuznoj robi, poput skupih automobila.

Kupci često naručuju te automobile prema tačnim specifikacijama i čekaju ih mjesecima, rekao je Miller. No, često prodavači dio automobila drže na skladištu kako bi ih prodali onima koji se još istog dana žele odvesti u svom novom Rolls-Royceu ili Lamborghiniju. To jednostavno trenutno nije moguće, rekao je. Nije moguće zadržati automobile na skladištu.

Ferarri - undefined

Foto: EPA-EFE: Ferarri

Miller procvat prodaje dijelom pripisuje ljudima koji zbog pandemije nemaju mnogo obaveza pa vrijeme provode gledajući skupocjene automobile na internetu.

Jedna od najznačajnijih stvari u vezi s rastom prodaje, rekao je Jominy, jest da su kupci uglavnom mladi ljudi. "Bogati milenijalci koji rade u IT-u u Austinu sada su glavni kupci", rekao je.

Bentley, 101 godinu stara ultra-luksuzna marka automobila, prošle godine je ostvarila rekordne rezultate, unatoč pandemiji koja im je na sedam tjedana potpuno zatvorila tvornicu u Creweu u Engleskoj. Čak i nakon što je tvornica ponovno otvorena, radila je na pola kapaciteta idućih devet tjedana, rekao je izvršni direktor Bentleyja Adrian Hallmark u intervjuu za CNN Business.

Lamborghini - undefined

Foto: EPA-EFE: Lamborghini

Ipak, Bentley je prošle godine prodao 11.206 automobila, stotinjak vozila više nego 2019. godine, koja je već bila rekordna.

Bentley je poseban uspjeh ostvario u Kini. Tamo im je prodaja rasla za oko 50%, rekao je Hallmark. Redizajnirana Flying Spur limuzina posebno je velik hit, rekao je.

Lamborghini je 2020. imao najprofitabilniju godinu ikad i drugu godinu najbolje prodaje u povijesti brenda. Jedino je u 2019. prodano više Lamborghinija.

Tokom cijele godine taj proizvođač automobila prodao je 7430 vozila, što je za 9.5% manje u odnosu na 2019. No, posljednje tromjesečje 2020. bilo je najbolje u istorijii talijanskog proizvođača automobila, a knjiga narudžbi već je popunjena za prvih devet mjeseci 2021. godine, rekao je izvršni direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann.

Prodaja u Ferrariju pala je za oko 10% t0kom godine, uključujući sedmotjedno zatvaranje tvornice. No, proizvođač automobila postavio je rekorde za prodaju i prihode u četvrtom tromjesečju. Narudžbe su također na rekordnoj razini, objavila je kompanija.

Nisu svi vrhunski proizvođači automobila prošle godine prošli tako dobro. Velik utjecaj na to može imati i vrijeme predstavljanja novih proizvoda.

Na primjer, prodaja Rolls-Roycea pala je za više od 26% prošle godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 2019. godina je bila prva puna godina prodaje SUV-a Rolls-Royce Cullinan, jednog od najpoznatijih njihovih modela. Suprotno tome, 2020. godine tvornica Rolls-Roycea prestala je proizvoditi Ghost Sedan većim dijelom godine, dok se pripremala za novu redizajniranu verziju.

Ipak, prema BMW-u, matičnoj tvrtki Rolls-Roycea, knjiga narudžbi puna je za većinu 2021. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA