Pripremite automobil za hladnije dane koji dolaze: Ovo obavezno spakujte u gepek

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite automobil za hladnije dane koji dolaze: Ovo obavezno spakujte u gepek
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Sarajevo

Zima je uveliko stigla, a kako padne snijeg, tako nastaje haos na putu.

Ovaj dio godine je najnezgodnije godišnje doba za vožnju, vrijeme kada se lakše događaju saobraćajne nesreće, ali i kvarovi su češći, piše nportal.rs.

Zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju, potrebno je da imate ove stvari sa sobom koje će vas spasiti ako se dogodi nešto neočekivano.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Stanje na putevima u BiH: Obustavljen saobraćaj za teretna vozila kod Posušja

Stanje na putevima u BiH: Obustavljen saobraćaj za teretna vozila kod Posušja

Baterijska lampa bi mogla da bude od pomoći ukoliko vas auto iznevjeri tokom noći na neosvjetljenim mjestima. Osim što možete da je koristite da osvjetlite šta želite, možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć.

Pijesak ili so vam može pomoći ukoliko se zaglavite u snijegu. Potrebno je da je samo prospete ispred i iza točkova i to će značajno poboljšati prijanjanje guma.

Lopata vam može pomoći kada vam smetovi bukvalno "zatrpaju" auto, takođe, može biti od pomoći i kada se auto zaglavi. To ne mora biti lopata za baštu, danas na tržištu postoje sklopive lopate koje mogu da stanu čak i u manji ruksak.

Kablovi za paljenje mogu biti od velike pomoći kada se isprazni akumulator. Zima i niske temperature su veliki neprijatelji akumulatora i najčešće kvarovi na istom isplivaju baš u ovom periodu.

Deka ili pokrivač vam mogu pomoći da se sakrijete od hladnoće ako vas automobil iznevjeri, a pomoć nije u blizini. Na ovaj način ćete ostati na toplom ukoliko čekate pomoć. Takođe je pogodno da ga postavite ispod automobila ukoliko je to potrebno.

Osnovni alat nije koristan samo tokom zime, već tokom čitave godine. Sa sobom je potrebno da ga imate ukoliko je potrebno sanirati neki lakši kvar.

Lanci za snijeg su zakonski obavezni ukoliko putujete van grada, a čak iako imate nove zimske gume, može doći do situacije kada to jednostavno nije dovoljno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije