Porsche, sretan 70. rođendan: U Sarajevu obilježen jubilej slavne marke automobila

J. M.
Porsche, sretan 70. rođendan: U Sarajevu obilježen jubilej slavne marke automobila
"Pogledao sam okolo, ali nisam mogao pronaći automobil o kojem sam sanjao. Zato sam odlučio da ga sâm napravim."

Ove riječi, koje je izgovorio legendarni Ferry Porsche, objasnile su rođenje jednog od najpoznatijih proizvođača sportskih automobile. Dovoljno je reći Porsche i ustreptaju srca ljubitelja snage i brzine…

Porsche je širom svijeta obilježio vrijedan jubilej – 70 godina marke – a priredba "70 Years of Porsche - Porsche Sportscar Together Day" imala je i bh. izdanje.

porsche_golf_06_obradjen.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

U organizaciji bh. uvoznika branda – firme Porsche BH – u sarajevskom Golf klubu predstavljeno je jučer, danas i sutra slavne marke iz Zuffenhausena.

To je bila prilika da se ljubitelji, kupci, poslovni prijatelji i novinari upoznaju sa slavnom historijom, naprednom tehnologijom, ali i izazovima budućnosti Porschea, o čemu ih je upoznao brand menadžer u BiH Armin Mulović.

Valja podsjetiti da prije 70 godina brand Porsche rođen u austrijskom Gmündu a prvi model bio je Porsche Type 356 "No. 1" Roadster.

Porsche 356 Roadster - undefined

Porsche 356 Roadster

Dvije godine kasnije (1950) bivši Porsche KG vraća se u Stuttgart-Zuffenhausen i započinje serijsku proizvodnju modela 356.

Naredne godine (1951) počinje još jedno slavno poglavlje Porschea: Trijumf modela 356 SL u svojoj klasi na utrci "24 sata Le Mansa" otvorio je stranicu sportskih uspjeha…

Godine 1953. predstavljen je 550 Spyder, roadster s centralno postavljenim motorom, a već 1956. proizvodnja pionirskog Porschea 356 dostigla je brojku od 10.000 primjeraka…

Kada je 1963. rođen automobil oznake Porsche 901, kao nasljednik uspješne "356-ice", niko nije slutio da je riječ o možda najslavnijem sportskom automobilu u historiji…

Porsche 911 - undefined

Porsche 911

Zbog žalbe Peugeota oznaka automobile promijenjena je u Porsche 911, ali ništa nije moglo pomutiti slavu "elfera", čija legenda živi do danas.

Ostalo je slavna historija, ali i uspješna sadašnjost te budućnost koja donosi prvi električni Porsche.

Porsche, sretan 70. rođendan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije