Operacija trajala tri godine: Porsche restaurirao najstariji 911

J. M.
Operacija trajala tri godine: Porsche restaurirao najstariji 911
Nakon tri godine posao je završen: Porscheov muzej bogatiji je za najstariji 911, kultni model kompanije.

Crveni Porsche 911 (serija 901, redni broj 57) nastao je u oktobru 1964. godine, kao jedan od prvih proizvodnih modela sjajnog sportskog automobila.

Serijska oznaka 901 trebala je biti zvanična jer je Porsche pod tim brojem prvobitno razvio i predstavio nasljednika modela 356.

porsche_02.jpg - undefined

Foto: Porsche

Nekoliko sedmica nakon početka proizvodnje, oznaka kupea morala je biti promijenjena zbog protivljenja Peugeota. Francuzi su stavili veto na označavanje po sistemu "broj-nula-broj" pa je Porsche promijenio oznaku u 911.

Svi dotadašnji automobili napravljeni su pod oznakom 901, ali su kupcima isporučeni pod oznakom 911. Tako je rođen legendarni Elfer.

porsche_03.jpg - undefined

Foto: Porsche

Tačno pola vijeka nakon što je Porsche 911 redni broj 57 isporučen kupcu, automobil je promijenio je vlasnika i došao u ruke ekspertima odjeljenja za restauraciju klasičnih modela kompanije iz Stuttgart-Zuffenhausena.

Vremešni automobil prepun hrđe brižljivo je obnovljen i doveden u originalno stanje, kako limarija, tako i tehnika. Vrijednost najstarijeg muzejskog Porschea 911? Neprocjenjiva…

porsche_04.jpg - undefined

Foto: Porsche

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije