Ovih 10 stvari nikako nemojte raditi dok sipate gorivo

3
Radiosarajevo.ba
Ovih 10 stvari nikako nemojte raditi dok sipate gorivo
Printscreen / Korisni savjeti

Bez obzira koliko često točite gorivo, sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu kada ste na benzinskoj pumpi.

Iako su incidenti povezani sa statičkim elektricitetom na pumpama neuobičajeni i rijetki, događaju se.

Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ostali sigurni, a ovo su neki od njih, piše Jutarnji.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

1. Nikada ne ostavljajte automobil upaljen

Ugasite motor prije točenja goriva. Također biste trebali isključiti sve pomoćne 12-voltne izvore napajanja kao što su punjači za telefone i upaljači za cigarete jer mogu potencijalno zapaliti gorivo.

2. Nemojte se odmah vratiti u vozilo

Nemojte se vraćati u svoje vozilo kada točite gorivo. Mala količina statičkog elektriciteta može se nakupiti i uzrokovati iskru kada dodirnete metal, što bi moglo biti opasno kada se pomiješa s benzinskim parama.

3. Nemojte koristiti mobitel za vrijeme punjenja

Benzinske pumpe su prometna mjesta. Iako vjerovatno nećete izazvati električnu iskru kada koristite svoj mobitel oko spremnika za gorivo, trebali biste izbjegavati korištenje telefona kako biste ostali usredotočeni na ono što radite.

4. Nemojte prepuniti

Većina pumpi za gorivo se automatski isključuje kada je spremnik pun, stoga vjerujte pumpi i nemojte nastavljati punjenje kako ne biste posvuda prolili gorivo.

5. Pazite da vam benzin ne dospije na kožu

Ako vam na kožu dospije benzin, operite zahvaćeno područje mlakom vodom i sapunom. Ako vam benzinska para uđe u oči, trebali biste ih ispirati vodom iz slavine najmanje 15 minuta i ukloniti kontaktne leće. Izbjegavajte trljanje očiju.

6. Djeca neka ostanu u automobilu

Dok točite gorivo na benzinskoj pumpi, djeca bi trebala ostati u automobilu. Ne samo da će ih to držati podalje od otrovnih para, već će pomoći da vaša pozornost bude usredotočena na ono što radite.

7. Ostavite cigarete dok točite gorivo

I dok bi ovo trebalo biti očito, vidjeli smo mnogo ljudi s cigaretom u ustima na benzinskoj pumpi. Nikada ne pušite oko pumpe, niti palite upaljače i šibice u blizini.

8. U slučaju požara

Ako primjetite vatru prilikom točenja goriva, udaljite se od vozila. Ostavite mlaznicu na mjestu i odmah obavijestite radnika benzinske pumpe.

9. Koristite ispravan spremnik

Ako punite kanister, provjerite je ima li oznaku odobrenja. Ostavite ga na tlu prilikom punjenja i zatim ga stavite u vozilo. Provjerite je li čep dobro zatvoren i izvadite spremnik iz automobila čim stignete na odredište.

10. Prilikom prevoženja spremnika

Ako prevozite benzin u prijenosnom spremniku, provjerite je li na sigurnom mjestu u vozilu kako se ne bi prevrnuo i prolio. Također nikada ne biste trebali ostavljati benzin na suncu ili u prtljažniku vozila.

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije