Oprez za vozače u Njemačkoj: Zbog ovoga možete biti kažnjeni od oktobra

0
Radiosarajevo.ba
Oprez za vozače u Njemačkoj: Zbog ovoga možete biti kažnjeni od oktobra
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljeto je pri kraju, a mnogi vozači u Njemačkoj već zakazuju termin u radionici za nadolazeću promjenu guma. Ali budite oprezni: od 1. oktobra određene se gume više neće računati kao odobrene zimske gume, navode njemački mediji.

Gume sa simbolom "M + S" (označava blato i snijeg, njem. Matsch und Schnee) više se ne računaju kao zimske gume.

Za njih postoji prijelazni aranžman do kraja septembra. Do tada se smatraju prikladnima za zimu ako su proizvedene prije 1. januara 2018. godine. Možete saznati koliko je vaša guma stara ako pogledate četveroznamenkasti DOT broj sa strane.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

M+S gume koje su kasnije proizvedene nikada nisu službeno odobrene kao zimske gume. Od oktobra u zimskim uvjetima smiju se koristiti samo gume sa simbolom Alpine.

Razlog: proizvođači guma mogli su otisnuti simbol M+S na svoje modele bez testiranja kvalitete; no stroži propisi vrijede za gume s novijim simbolom Alpine.

Onome ko od oktobra u zimskim uvjetima koristi neodgovarajuću gumu prijeti kazna od 60 eura (117 KM) i kazneni bod u vozačkoj – baš kao i s ljetnim gumama. Ako je neko invalid, morat ćete platiti čak 80 eura (156 KM).

Od vlasnika vozila tražit će se i 75 eura (146 KM) iako nije bio za volanom. Tu je i kazneni bod u vozačkoj.

Savjet vozačima: Još jednom pogledajte svoje zimske gume i po potrebi ih zamijenite.

Automobilske gume gube svoje performanse tokom godina jer guma otvrdne i svojstva vožnje i kočenja se pogoršavaju. Stoga, čak i ako je dubina profila dovoljna, zastarjelu gumu treba zamijeniti.

Preporuka ADAC-a: Zamijenite zimske gume najkasnije nakon osam godina, a ljetne gume nakon deset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije