Mnogi vozači ovo ne znaju: Za šta sve služi čelična kuka na okviru karoserije auta?

1
Radiosarajevo.ba
Mnogi vozači ovo ne znaju: Za šta sve služi čelična kuka na okviru karoserije auta?
Foto: Prtscr/Youtube / Za šta služi ova kuka?

Postoji dio koji se nalazi na okviru vrata svih automobila, u obliku četvrtastog prstena koji služi za "hvatanje" vrata i njihovo držanje zatvorenima. Aktiviranjem kvake na vratima, brava se otključava i oslobađa iz ovog prstena. Ovaj je dio ugrađen izravno na karoseriju i izrađen je od ojačanog čelika.

S druge strane otvora vrata nalaze se sama vrata i šarke koje ih drže i koje im omogućuju pomicanje kako bi se otvorila ili zatvorila, često s pripadajućim naljepnicama s kodom boje karoserije ili, najčešće, tablicom s naznačenim pritiscima u gumama.

No to ovom prstenu i nije jednina funkcija. Budući da je "prsten" vijcima pričvršćen izravno na nosač karoserije, njegova strukturna čvrstoća podnosi veliku težinu.

Papa Franjo oštro kritikovao Kamalu Harris i Donalda Trumpa: Ne znam ko je manje zlo

Papa Franjo oštro kritikovao Kamalu Harris i Donalda Trumpa: Ne znam ko je manje zlo

Zato se može koristiti kao stepenica za lakši prilaz krovu. No, naravno, prsten je premalen da biste na njega mogli staviti stopalo. Kako bi se to riješilo, na internetu možete pronaći dodatke koji služe kao svojevrsne stepenice i koji se na brz način mogu pričvrstiti na ovaj prsten.

Te su "stepenice" obično prekrivene gumom, a neke su čak toliko velike da mogu stati obje noge.

Stepenica za lakši prilaz krovu
Foto: Amazon: Stepenica za lakši prilaz krovu

Cijena im varira od 20 do gotovo 100 KM. S ovim dijelom "usidrenim" na prsten, piše Jutarnji, možete puno lakše dosegnuti krov vozila, pogotovo ako je automobil visoki SUV kako biste lakše smjestili krovnu kutiju ili bicikle...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije