Opelov impuls prije 30 godina: Šta povezuje Kadett "Suzu" i novu Corsu

J. M.
Opelov impuls prije 30 godina: Šta povezuje Kadett "Suzu" i novu Corsu

Vozna autonomija od 337 kilometara, ubrzanje 0-100 km/h za 8,1 sekundu, baterija od 50 kWh koja se u 30 minuta može napuniti do 80 posto svog kapaciteta. To su karakteristike električnog modela Opel Corsa-e, predstavljenog ove godine.

Malo je poznato da je prije tačno 30 godina Opel razvio električni automobil koji se može nazvati ocem Corse-e. Bio je to Kadett Impuls I, nastao 1990. godine u cilju ispitivanja upotrebljivosti tadašnje tehnologije električnih vozila u gradskom prometu. Opel je razvio elekričnu "Suzu" u suradnji s energetskom kompanijom RWE i proizvođačem baterija SAFT.

kadett_corsa_03.jpg - undefined

Foto: Opel

Tehnički detalji Impulsa I: 100-voltni DC motor pokreće prednje točkove, dok energiju daju nikl-kadmijumske baterije. Da bi se optimizirala raspodjela težine, baterije se nalaze u motornom prostoru Kadetta i ispod prtljažnika. Teže ukupno 310 kilograma, treba im prostor zapremine 170 litara, a pohranjuje 14,3 kWh električne energije.

Maksimalna snaga od 22 KS (16 kW) bila je dovoljna za gradsku vožnju. Opel Kadett Impuls I ubrzavao je do 50 km/h za deset sekundi, najveća brzina iznosila je 100 km/h.

kadett_corsa_04.jpg - undefined

Foto: Opel

Električna "Suza" mogla je savladati uspone do 25 posto, imala je i naprednu tehniku djelomične rekuperacije kinetičke energije nastale tokom kočenja, dok su baterije su bile dovoljne za vožnju od oko 80 kilometara, nakon čega ih je trebalo priključiti pet sati na punjenje.

Za standarde električnih automobila od prije tri decenije, Opel Kadett Impuls I bio je relativno lagan (težina jednu tonu), imao je nosivost 350 kilograma (standardne verzijr 490 kg), prtljažnik je primao 330 litara (390 litara u benzinskim i dizelskim verzijama).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije