Nevjerovatna kreacija: Novi Abarth dostiže 107 kilometara na sat, ali ovaj put nije automobil

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna kreacija: Novi Abarth dostiže 107 kilometara na sat, ali ovaj put nije automobil
Foto: Car Off Shore / Abarth Offshore

Abarth proizvodi uzbudljive automobile na bazi Fiata 500, ali nijedan ne može ono što je u stanju napraviti novi model Offshore. Abarth Offshore je nastao u saradnji Stellantisa s proizvođačem Car Off Shore iz Italije i jamči mnogo zabave, ali ne na cesti već na vodi.

Ispod "karoserije" koja nedvojbeno izgleda kao ona na ostalim Abarthima ovo je u gliser za dvije osobe koji koristi vodeni mlazni pogon, poput jet ski plovila. Ima hidromlazni motor koji razvija 230 KS, što ovom plovilu omogućava razvoj maksimalne brzine od čak 107 km/h.

Kako bi sve bilo u stilu automobila ovaj Abarth ima pravu šajbu s brisačima i dva sportska školjkasta sjedišta Besenzoni s pojasevima u četiri tačke. Kako bi putnicima bilo udobnije sjedišta su postavljena na Wave Shock potpornu bazu koja prigušuje udarce kada plovilo prelazi preko valova. Umjesto sjedišta odzada je paluba na kojoj se moguće relaksirati i preko koje se može ući u vodu s pomoću ugrađenih čeličnih ljestvi.

EURO 2024 | Mehmed Baždarević: "Hrvati su i dalje fudbalska velesila, Srbija nema zajedništvo"

EURO 2024 | Mehmed Baždarević: "Hrvati su i dalje fudbalska velesila, Srbija nema zajedništvo"

Dašak luksuzn u unutrašnjosti daju podovi od sintetičke tikovine, a Abarth ima i Garminov audio sistem s četiri zvučnika i subwooferom. Prednje armature značajno su modificirane u odnosu na cestovne Abarthe kako bi bile vodootporne i prilagođene funkcijama plovila.

Ni Stellantis ni Car Off Shore nisu otkrili cijene za ovaj gliser. Također nema naznaka kada tačno počinje proizvodnja, ali Stellantis tvrdi da će Car Off Shore izraditi 500 ovakvih plovila. Prema web stranici proizvođača, proizvodnja 500 Offshore je ograničena na "40 komada godišnje", javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije