Ne preopterećujte vaše vozilo: Donosimo vam nekoliko savjeta za putovanja u ljetnim mjesecima

0
Radisarajevo.ba
Ne preopterećujte vaše vozilo: Donosimo vam nekoliko savjeta za putovanja u ljetnim mjesecima
Foto: Pixabay / Ilustracija / Vožnja

Lani se cestovnim putem u inostranstvo uputilo 42 odsto Europljana, od kojih je 65 odsto putovalo automobilom ili drugim motornim vozilom.

No, putovanje ljeti prate brojni izazovi – ispitivanja pokazuju da se gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom (32 odsto) događa na putu do ciljanoga ljetovališta.

Također, nedovoljno je poznata činjenica kako se većina saobraćajnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima, jer vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom saobraćaju ljeti nego zimi.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Stoga je jasno da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti o sigurnosti na cestama. Savjesnost, pozornost u vožnji kao i odgovarajuća priprema učinit će cestovnu vožnju ugodnijim doživljajem i odličnim načinom stizanja do omiljene ljetne destinacije.

Pripremili smo nekoliko savjeta kako olakšati putovanje:

Prevelika težina može loše uticati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati više od visine zadnjih sjedišta, jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju naglog kočenja predmeti složeni straga odlete naprijed. Kada je gepek pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika nego radije upotrebite krovni gepek ili prikolicu.

Često vozite auto na relacijama kraćim od 10 kilometara? Evo na koji način to 'ubija' vaš automobil

Često vozite auto na relacijama kraćim od 10 kilometara? Evo na koji način to 'ubija' vaš automobil

Siguran priključak kamp-kućice ili teretne prikolice: Ako vozilom vučete prikolicu, dvaput provjerite svjetla, kočnice, gume, kuke i sigurnosne sajle te pregledajte je li sve sigurno priključeno.

Dostupnost potrebnih stvari: Hranu, piće, pelene, lijekove, igračke za djecu i stvari  koje bi vam tokom vožnje mogle trebati čuvajte na lako dostupnom mjestu.

Pucanje gume: Vodite računa o tome da vam se u vožnji može probušiti guma. Provjerite koja je mogućnost za vaše vozilo primjerenija: rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na cesti. U takvoj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštediti gume s tehnologijom RunFlat, koja vam omogućuje preći udaljenost do 80 km s probušenom gumom (tako se možete odvesti do radionice gdje će vam gumu zamijeniti).

Razlike u prometnim propisima: U različitim zemljama vrijede različita ograničenja brzine, a negdje i nenapisana pravila koje je svakako dobro poznavati.

Stare tehnologije koje se koriste i u najnovijim automobilima: Ovo su najbolje od njih

Stare tehnologije koje se koriste i u najnovijim automobilima: Ovo su najbolje od njih

Odmor: Uvažavajte svoj bioritam i otputujte u vrijeme kad je vaše tijelo naviklo biti budno i aktivno. Ako je ikako moguće, na cestu krenite prije saobraćajnih gužvi te izbjegnite saobraćajne zastoje i vrućinu.

Sigurnost na prvom mjestu: Prilagodite način vožnje situaciji na cesti (gužvi, vrućini, vidljivosti, mogućem duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i sl.). Vodite računa o vozilu koje je opterećeno prtljagom i o suputnicima koji za vrijeme vožnje mogu značiti više smetnji.

Odgovarajuća sigurnosna udaljenost i okolica: Na cesti obratite pozornost na saobraćaj oko sebe i pridržavajte se sigurnosne udaljenosti.

Zagrijavanje automobila: kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao nivo alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na automobilskim staklima nemate zaštitu, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o kupovini.

Putovanje s porodicom: Svo vrijeme pazite na cestu, posebno kada putujete s djecom. Kod brzine od 100 km/h auto u sekundi prijeđe približno 30 metara. Ako se samo na tri sekunde okrenete natrag prema djeci, to može imati kobne posljedice, piše Automania.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije