Bizaran izum inžinjera: Pogledajte kako izgleda vožnja bicikla s kockastim točkovima

2
Radiosarajevo.ba
Bizaran izum inžinjera: Pogledajte kako izgleda vožnja bicikla s kockastim točkovima
Foto: Screenshot / Youtube / Bicikl sa neobičnim točkovima

Od bicikla s cipelama umjesto točkova, do električnog bicikla kojeg možete voziti po vodi - inženjeri su kroz godine izumili čitav niz čudnih bicikala, ali najnoviji izum je moguće najbizarniji dosad. Stručnjaci iz tvrtke The Q razvili su bicikl s kockastim točkovima, a iako zvuči nevjerovatno, potpuno je funkcionalan, piše Daily Mail.

"Upoznajte normalan bicikl, ali s jednom izmjenom - kockastim točkovima", napisali su u opisu YouTube videa u kojem pokazuju bicikl. "Ovaj koncept u potpunosti funkcionira i možete se voziti i skretati."

Na snimci se može vidjeti kako tim gradi okvire za točkove zavarujući metalne šipke zajedno kako bi formirali kvadrat. Zatim se dodaju žbice (kosti) iako su one samo zbog estetike.

NSRS usvojila 13 zaključaka kojima negiraju genocid u Srebrenici: Traže smjenu Zlatka Lagumdžije

NSRS usvojila 13 zaključaka kojima negiraju genocid u Srebrenici: Traže smjenu Zlatka Lagumdžije

To je zato što je vanjski dio točka opremljen "gusjenicom", odnosno gaznim slojem koji se kreće oko cijelog okvira dok vozač pedalira. Točkovi ostaju statični dok se "gusjenica" oko njihovih rubova pomiče kako bi osigurala kretanje.

"Stvaranje i ugradnja kockastih točkova bio je jedan od najluđih projekata koje smo ikada napravili", rekli su.

Video je privukao veliku pozornost na internetu, s više od 4.6 miliona pregleda u vrijeme pisanja ovog teksta. Nekoliko impresioniranih korisnika ostavilo je oduševljene komentare ispod videa.

"Opa, ovaj bicikl pravi je dokaz snage kreativnosti i inovativnosti!", "Nevjerovatno je vidjeti kako se nešto tako naizgled nemoguće zapravo može učiniti funkcionalnim i voznim", "Ovaj projekt doista pomiče granice onoga što smatramo normalnim i izaziva nas da razmišljamo izvan okvira", pisali su.

Bilo je i onih koji su imali kritike na bicikl.

"Čini se kao da je ovakav bicikl teško voziti. Stvara puno buke", "Nije mi jasno kako bi vozač uspio skrenuti na ovom biciklu", "Kreativan izum, ali kladim se da će se guma brzo istrošiti", neki su od komentara, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije