Naučno dokazano: Vozači se osjećaju i fizički i psihički bolje kada voze baš ove automobile

2
Radiosarajevo.ba
Naučno dokazano: Vozači se osjećaju i fizički i psihički bolje kada voze baš ove automobile
Foto: Pexels / Vožnja Cabriolet

Da su vozači neuporedivo sretniji, raspoloženiji i skoncentrisani na cestu ispred sebe ukoliko su za upravljačem kabrioleta - dokazalo je prvo takvo naučno istraživanje.

Naime, Fiat je proveo istraživanje u saradnji s profesoricom koja se bavi istraživanjem ponašanja vozača na Univerzitetu u Cranfieldu, dr. sc. Lisom Dorn, koja je ujedno osnivačica PsyDrive, ustanove koja, među ostalim, određuje ljudski uticaj na saobraćajne nesreće.

I baš je dr. Dorn uspjela dokazati kako vožnja "bez krova" doprinosi našem mentalnom, emocionalnom, ali i tjelesnom blagostanju.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

"Sakupljeni rezultati ukazuju kako vožnja kabrioleta vozača čini sretnijim i da može uticati pozitivno na zdravlje vozača kroz duže vrijeme", kazala je psihologinja.

Prije samog testiranja - svaki je sudionik u istraživanju bio podvrgnut ispitivanju načina njihove vožnje, preko sistema "Driver Stress Inventory", kako bi se ustanovilo imaju li predispoziciju za bržu i žešću vožnju, kao i traže li izazov kada su za volanom.

Istraživanje je pokazalo kako sa spuštenim krovom vozila svaki vozač ima značajan porast sreće, a to je najviše bilo izraženo kod onih "žešćih" vozača. Njima je hormon sreće narastao za nevjerovatnih 20 posto!

Porsche 911 Targa: Coupe-cabriolet kao spoj modernog i tradicije "Elfera"

Porsche 911 Targa: Coupe-cabriolet kao spoj modernog i tradicije "Elfera"

Za volanom kabrioleta, dokazuje nauka, smanjuje vam se pokazatelj stresa, mjeren kroz otkucaje srca. Uočeno je da su šoferi "budniji", da im je za dvadesetak posto smanjena negativna emocija, kojoj se pripisuje agresija na cesti.

"Kada se vozimo sa spuštenim krovom izgleda kao da smo povezani direktno s okolinom. Imamo povratne informacije u višim dozama. No, u električnom je vozilu to još izraženiji, najvjerovatnije zbog manje buke", objasnila je profesorica Dorn.

U istraživanju je sudjelovalo 23 ispitanika, 13 muškaraca i deset žena, zadatak im je bio odvoziti kraću dionicu kroz prirodu, jednom u zatvorenom automobilu, a drugi put u kabrioletu. Ovom drugom putovanju, dokazala je nauka, svi su se više radovali, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije