Mnogi su ostali zapanjeni odgovorom: Čemu služi "tajno" dugme na unutrašnjem retrovizoru?

0
Radiosarajevo.ba
Mnogi su ostali zapanjeni odgovorom: Čemu služi "tajno" dugme na unutrašnjem retrovizoru?
Foto: Pexels / Retrovizor

Mnogi vozači su ostali iznenađeni kada su otkrili čemu zapravo služi "tajno" dugme na unutrašnjem retrovizoru.

Neki retrovizori na dnu imaju malo dugme koje izgleda kao prekidač za paljenje i gašenje. Međutim, mnoge vozače je zbunjivala funkcija ovog dugmeta, pa su se obratili društvenim mrežama u potrazi za odgovorima.

Jedan korisnik Reddita tako je pitao: "Zašto služi ovo dugme na mom unutrašnjem retrovizoru?" Drugi je ponovio njegovo pitanje, rekavši: "Imam Jeep već gotovo četiri godine i još uvijek nemam pojma za šta ovo dugme služi..."

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Ovo posebno dugme služi da zatamni ogledalo unutrašnjeg retrovizora kako bi se smanjio odsjaj farova. 

"Samo pretpostavljam - automatsko zatamnjivanje? Kada farovi automobila zasvijetle i pogode senzor, vaše ogledalo će se automatski zamračiti kako vas ne bi oslijepili?", objasnio je jedan vozač u komentarima.

Funkcija zatamnjivanja retrovizora čini vožnju noću sigurnijom, objasnio je Seat na svojoj web stranici. "Automatski prigušiv unutrašnji retrovizor nudi veću sigurnost prilikom vožnje noću, jer sprječava da vas zaslijepe vozila koja se kreću iza vas", piše na oficijelnoj stranici ovog auto-proizvođača.

Seat retrovizor
Radiosarajevo.ba: Seat retrovizor

"Sastoji se od elementa ogledala i elektroničkog sistema koji detektira svjetlo ispred i iza sebe pomoću foto senzora. Ako je količina svjetla sa stražnje strane veća od one s prednje strane, ogledalo se zatamnjuje."

Neki automobili nemaju retrovizor sa dugmetom za zatamnjivanje, ali imaju retrovizor koji možete oboriti za tamniji odraz. 

Naime, iako retrovizor izgleda kao da je napravljen od malog komada ravnog ogledala, zapravo se radi o prizmi. To znači da je ogledalo retrovizora nakrivljeno, tj. stoji pod uglom.

Retrovizor je obično postavljen idealno za dnevnu vožnju, ali ogledalo stvara odsjaj kada ga svjetla pogode tokom noći, piše Sun.

Mijenjanjem ugla pod kojim stoji retrovizor, sjaj nestaje jer se višak svjetla odbija prema gore i dalje od vaših očiju.

Audi e-tron: Luksuz i budućnost elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini

Audi e-tron: Luksuz i budućnost elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini

Možda će vam trebati malo vremena da se naviknete na zatamnjivanje retrovizora, ali vaše oči će vam biti zahvalne ako vas automobil iza vas zaslijepi s punim svjetlima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije