Lamborghini italijanskoj policiji donirao superautomobil za - transport organa

0
AA
Lamborghini italijanskoj policiji donirao superautomobil za - transport organa
Foto: X.com / Lamborghini već 20 godina sarađuje s italijanskom policijom

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Lamborghini donirao je u utorak, 12. decembra, brzo vozilo Urus Performante državnoj policiji, koja će ga koristiti za hitan medicinski transport organa i plazme.

Premijerka Giorgia Meloni i ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi prisustvovali su ceremoniji u Rimu, zajedno sa šefom policije Vittoriom Pisanijem i predsjedavajućim Lamborghinija Stephanom Winkelmannom.

Lamborghini već 20 godina sarađuje s italijanskom policijom, a superautomobil Urus bit će korišten od 2024. godine.

Edin Forto otvoreno: 'Srušili su plan i projekat koji nisu ni pročitali'

Edin Forto otvoreno: 'Srušili su plan i projekat koji nisu ni pročitali'

To je šesto vozilo koje je Lamborghini dao italijanskim policijskim snagama, prateći stope drugih luksuznih automobila preuređenih za policijske poslove, uključujući modele Gallardo i Huracan koji se koriste za brzi transport organa.

Ovaj superautomobil ima posebni pretinac za hlađenje u prtljažniku za isporuku organa onima kojima je potrebna transplantacija.

"U poređenju s osnovnom verzijom, vozilo je niže, šire i lakše", rekao je Winkelmann, dodajući da ima najveću brzinu od 306 kilometara na sat.

Prema podacima italijanske državne policije, od 2004. godine, zahvaljujući posebno prilagođenim vozilima, obavljena su 242 transporta organa i preko 380 operativnih usluga na cestama i autoputevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije