Kolona Citroenovih oldtimera prenoćila na Buni kraj Mostara

Radiosarajevo.ba
Kolona Citroenovih oldtimera prenoćila na Buni kraj Mostara
/ Foto: Press služba Aluminij
Pasionirani vozači spačeka namjerno biraju lošije ceste za svoj tradicionalni reli

Čak 74 Citroenova oldtimera 2CV, popularno poznata kao 'spaček' jučer su stigla na obale rijeke bune kraj Mostara.

"Riječ je o Francuzima, zaljubljenicima u ova kultna vozila kojih je danas u Francuskoj ostalo svega 20-tak tisuća primjeraka. Dolaze iz grada Rennesa, pokrajina Bretanja, otkuda ova vozila i potječu. Na devetnaestodnevnomu su putovanju najlošijim cestama koje su im Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska i BiH mogle ponuditi – izjavio je Mili Bijavica, vlasnik turističke agencije Fortuna Tours koji ih je, zajedno s kolegom Alanom Kesovijom iz agencije Dubrovnik Sati, doveo na odmor u Aluminijev turistički kompleks Relax, nepunih 10 km južno od Mostara.

U Aluminij su stigli jučer oko 16 sati da bi jutros krenuli prema Sarajevu, ali preko Ruišta i Igmana. Veselu kompoziciju u stopu prate džipovi sa serviserima te čak tri tegljača s nužnim zamjenskim dijelovima.

Vlasnici spačeka na putovanjima biraju makadamske ceste, nastoje noćiti u kampovima, i to pod šatorima, a vrijedi naglasiti kako je najmlađim vozilom u koloni 35 godina star spaček, dok su najstarijim pustolovima 85-godišnji supružnici koji, bez teškoća, prate zadani tempo. Nakon BiH, idu u Crnu Goru, potom i u Srbiju, otkuda će natrag u Francusku.

Prolazeći ulicama Mostara, spačeci okićeni francuskim i zastavama zemalja kojima prolaze, mamili su uzdahe ljubitelja starih vozila. Ovo je povod i prisjećanja na događaj iz mostarske povijesti, na 1902. godinu, kada su gradom prošli francuski sudionici automobilske utrke Pariz-Beč koji su, nakon glavnoga grada Austrije, pustolovinu nastavili smjerom Beč-Graz-Zagreb-Banjaluka-Vakuf-Sarajevo-Mostar-Dubrovnik. SA ovog putovanja vozači su se u Francusku vratili brodom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije