Kakvo otkriće: Ronioci na dnu zaljeva pronašli Ferrari ukraden prije 33 godine

Radiosarajevo.ba
Kakvo otkriće: Ronioci na dnu zaljeva pronašli Ferrari ukraden prije 33 godine

Godine 1994. nizozemska policija zaustavila je potragu za Ferrari Mondialom ukradenim 1987. Osiguravajuće društvo nadoknadilo je štetu gubitak i to je trebao biti kraj priče.

Međutim, u junu ove godine, kako piše The Drive, ronioci nizozemske vatrogasne jedinice tokom treninga u vodama Amsterdamskog zaljeva IJ otkrili su dugački crveni predmet i prijavili nalaz policiji.

Naravno, nisu mogli sami izvaditi automobil pa zatražili su pomoć od vojske. Kao rezultat toga, 8. jula automobil je izvučen iz vode - nakon čega se ispostavilo da je u pitanju davno ukradeni Ferarri Mondial.

Forenzičari su utvrdili da u automobilu nije počinjen nasilni zločin, ali nisu pronašli dokaze koji bi mogli ukazivati na identitet kradljivaca. Ferrari Mondial je predat svom zakonitom vlasniku - osiguravajućem društvu - koje je superautomobil poslalo na otpad.

"Istraga nije otkrila nijedan drugi zločin osim krađe automobile. Automobil je potpuno zahrđao i bit će otpisan", navela je policija u saopćenju.

Ferrari Mondial je izrađivan u periodu 1980-1993. Sportski automobil imao je drugi red sjedala (2+2), što je bila prava rijetkost za Ferrarije i uopšte sportske automobile tog vremena.

Prvi verzija Mondiala bio je coupe s pogonom na zadnjim točkovima i centralno postavljenim motorom. Snaga 3-litarskog motora od 213 "konja" očito nije bila dovoljna, pa su se pojavile i jače verzije, čemu treba dodati i kabriolet izvedbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije