Kako spriječiti proklizavanje novih guma?

2
Radiosarajevo.ba
Kako spriječiti proklizavanje novih guma?
Pixabay / Zamjena guma / Ilustracija

Ako ste koristili iste gume 5-6 godina, pa kupili sve 4 potpuno nove i to još neke kvalitetnije - shvatamo da je teško suzdržati se od toga da ih odmah testirate oštrom vožnjom, pišu polovni automobili.

Kako drugačije procijeniti koliko bolje se auto ponaša sa novim nego sa starim gumama? Nažalost, ovo ne samo da nije preporučljivo, već može da bude i opasno. Razlog? Potpuno nove gume su bukvalno "klizave".

Stvar je u tome da one treba da pređu određenu kilometražu da bi počele dobro da drže asfalt, pišu Polovni automobili.

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Proizvođači pneumatika savetuju da se nakon montiranja novih guma vozi veoma pažljivo, tako da po tom pitanju nema nikakve dileme.

Koliko pažljivo treba da vozim sa potpuno novim gumama?

Zavisi od slučaja do slučaja - od vašeg uobičajenog načina vožnje, snage automobila, samih guma… Mnogo je faktora u igri, pa na samom vozaču ostaje da procjeni do koje granice sme da ide. U svakom slučaju sa novim gumama treba biti pažljiv.

Nikad ranije nisam čuo da gume moraju da se "uhodavaju"?!

To što niste čuli nikad ranije, ne znači da to nije potrebno.

Neki proizvođači daju upozorenje i savete po ovom pitanju, a neki tu problematiku jednostavno ne pominju – možda smatraju da će većina vozača jednostavno ignorisati savjet da nekoliko stotina kilometara treba da voze pažljivo, pri čemu takva "priča" može da ima i negativan marketinški uticaj.

Koji su konkretno razlozi za ovo upozorenje?

Novi pneumatici imaju površinski sloj koji treba da se skine pri umjerenoj vožnji. Tek tada dobijaju svoje pune karakteristike – ovaj period "uhodavanja" može da potraje i više stotina kilometara.

Koliko dugo treba da se "uhodavaju" nove gume?

Nekoliko stotina kilometara. U početku treba da budete najpažljiviji, a postepeno kako gume "sazrijevaju" i kako se vi navikavate na njih, možete sve više da se vraćate na svoj uobičajeni stil vožnje.

Na primjer, Continental savetuje da se pažljivije vozi prvih 800 kilometara. Možda djeluje suludo da gume treba da se uhodavaju skoro 1.000 kilometara, ali ne zaboravite da je to samo savjet kako biste bili što bezbjedniji na putu.

Ne postoji precizno određena granica nakon koliko kilometara su gume "uhodane". Kao što smo već napisali, na čitavu priču oko "uhodavanja" utiče mnogo faktora.

Kako da "uhodavam" nove gume?

Ne morate da primjenjujete nikakvu specijalnu "taktiku". Jednostavno vozite pažljivije i nježnije.

a) Nježnije kočite (pratite saobraćaj da biste na vrijeme mogli blago da usporite)
b) Laganije ubrzavajte
c) Sporije i pažljivije ulazite u krivine
d) Izbegavajte vožnju visokim brzinama (ukoliko možete, naravno)
e) Ostavljajte veću distancu u odnosu na vozila ispred vas (mada smo svjesni da često drugi vozači odmah iskoriste tu priliku da se ubace u tu prazninu, ali učinite šta možete)

Zaključak

"Uhodavanje" može da traje i znatno kraće, odnosno može da se obavi tokom znatno manjeg broja kilometara u zavisnosti od podloge (grublji asfalt će brže skinuti "problematičan" sloj), stila vožnje (agresivnija vožnja će brže skinuti "klizavi" sloj), broja krivina i skretanja...

Uglavnom - ako je riječ o potpuno novim gumama, kako kilometri budu prolazili gume će sve bolje držati asfalt, a i vi ćete se navikavati na drugačije ponašanje vozila na putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije