Kako produžiti vijek trajanja motora: Jednostavne stvari, koje bi trebalo raditi

Radiosarajevo.ba
Kako produžiti vijek trajanja motora: Jednostavne stvari, koje bi trebalo raditi
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Automobilski stručnjaci istakli su pet navika u vožnji koje mogu da produže život pogonskoj jedinici, a odnose se na upotrebu motora u različitim periodima godine.

Jedan od ključnih faktora za veći životni vijek motora je redovna zamjena ulja, u pravilnim vremenskim razmacima.

Stručnjaci savjetuju da se koristi proizvod koji najviše odgovara vrsti motora ali i samom brendu, koji često i predlaže određenu vrstu ulja konkretnog proizvođača, piše b92.

Druga važna stvar je kontrola stanja rashladnog sistema, jer pregrijavanje može da izazove ozbiljne posljedice po motor i smanji njegove mogućnosti.

Potrebno je redovno provjeravati nivo i kvalitet rashladne tečnosti, te potražiti eventualna curenja iz hladnjaka ili cijevi.

Tokom hladnog vremena preporučuje se blago zagrijavanje motora poslije paljenja i lagano kretanje i postepeno ubrzavanje bez brzog ulaska u visoke obrtaje.

Stručnjaci savjetuju i da se automobil ne vozi sa minimalnom količinom goriva, već preporučuju da bude napunjeno bar pola rezervoara.

Na kraju – nikad ne ignorišite lampice na kontrolnoj tabli koje vas upozoravaju na neki kvar. Tu su sa razlogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije