Jeste li čuli za ovaj 'posao': Zarađuju hiljade dolara snimajući ove vozače

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za ovaj 'posao': Zarađuju hiljade dolara snimajući ove vozače
Foto: NBC News / Idle Warriors u New Yorku

Zovu ih "Idle Warriors", a snimaju vozače koji ne vode brigu o zagađenju.

U New Yorku je od 2019. godine aktivan Citizen’s Air Complaint Program, koji dopušta građanima da prijavljuju sve one vozače koji nakon zaustavljanja vozila ne gase motor. Kazne za takve vozače nisu male i kreću se od 350 USD, dok onaj koji prijavi vozača dobiva nagradu od 87.50 USD.

Kad se uzme u obzir da je sve što treba napraviti snimiti trominutni video, ovo postaje vrlo unosan posao. U posebnim zonama škola dovoljan je jednominutni video, a u oba slučaja savjesni građanin treba video uploadati na stranicu Odjela za zaštitu okoliša i potom čekati da ček stigne mailom.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Kako doznaje NBC News, trenutno je aktivna grupa od oko 60 građana koji kruže gradom i "hvataju" nemarne zagađivače. Zovu ih Idle Warriors, a jedan od njih, Donald Blair, uspio je do sada na prijavama zaraditi preko 125.000 USD (preko 115.000 KM).

"Ako želite promijeniti nečije ponašanje, najbolji način je da ga udarite po džepu", smatra Blair.

Blair nije jedini koji je zaradio dobru godišnju plaću na prijavama. George Packenham je bivši bankar kojem je brat umro od raka pluća. Do sada je zaradio 40.000 USD. "Stvar funkcionira!" rekao je kratko Packenham.

Među najvećim prekršiteljima su dostavljačke tvrtke kao što su Amazon, UPS i FedEx, obavještavaju iz gradske uprave. Oni su do sada prikupili kazne koje se mjere u stotinama hiljada dolara. Sada su veći problem nenaplaćene kazne jer se većina prekršitelja žali.

Video možete pogledati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije