Italijanska vlada velikodušna: Pokrenula subvencije za električne automobile

0
Radiosarajevo.ba
Italijanska vlada velikodušna: Pokrenula subvencije za električne automobile
Foto: Screenshot/You Tube / kineski električni automobili

Italijanska vlada je u ponedeljak pokrenula novi program velikodušnih subvencija za električne automobile o kojem se dugo raspravljalo.

Sve je završilo u jednom danu. Kako prenosi RAI, nakon manje od devet sati stiglo je toliko prijava za novi Ecobonus da je potrošen budžet od 200 miliona eura (391 milion KM), namenjenih za pomoć pri kupovini električnih automobila.

Subvencija je bila posebno velikodušna, ali podložna strogim uslovima: maksimalna subvencija od 13.750 eura (26.885 KM) je bila dostupna kupcima automobila s pokazateljem prihoda (ISEE) manjim od 30.000 eura (15.343 KM) koji su dali stari automobil (Euro 2) na otpad i umjesto njega kupili novi automobil.

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma

Bez ograničenja primanja i bez predaje starog automobila, subvencije su išle do maksimalno 6000 eura (11.731 KM). Kako piše Revija HAK, za sada nije poznato koliko kupovina je subvencionisano, ali sve je podsjećalo na neku lutriju u kojoj je jedan od glavnih kriterijuma bila brzina

Druga linija subvencija je još dostupna, s oko 400 miliona eura (782 miliona KM) ukupnog budžeta. Te subvencije su niže, a njima vlada podupire kupovinu lakih električnih vozila, poput novog Fiata Topolina, hibride ili štedljive automobile i motocikle s motorima s unutrašnjim sagorjevanjem, poput onih na plin.

Do sada je tržišni udio električnih automobila u zemlji bio značajno ispod evropskog prosjeka, lane je prodato oko 4,4 posto novih električnih automobila. Sindikati su za slabu potražnju okrivili čekanje na subvencije. Na prelazu godine Stellantis grupa je na duže vreme pauzirala proizvodnju malog električnog automobila Fiat 500e u Torinu zbog slabe prodaje, piše Autoblog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije