EU / Gigant na koljenima: Slijedi li zabrana prodaje vozila Mercedes u Njemačkoj?

19. 08. 2020. u 11:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Sud u njemačkom Manheimu presudio je da je Mercedes-Benz prekršio propise o intelektualnoj svojini koristeći bez dozvole Nokia mobilnu tehnologiju u svojim automobilima. Prema Bloombergu, Nokia sada može zatražiti zabranu prodaje novih automobila Mercedesa u Njemačkoj.

Prema pisanju lista, ako Nokia stvarno želi zabraniti prodaju automobila Mercedes, finska kompanija će morati pokrenuti zasebni pravni postupak i položiti kauciju od 7 milijardi eura za izvršenje. Kako je objašnjeno, taj iznos kaucije je neophodan jer je vlasnik patenta odgovoran za gubitke okrivljenika ako zabrana stupi na snagu.

Izvještava se da će, ako se tužba podnese i usvoji, prodaja Mercedesa biti zabranjena u Njemačkoj!

"Ne možemo razumjeti presudu suda u Mannheimu i žalit ćemo se", objavili su iz Daimlera, Mercedesovog matičnog koncerna, dodajući kako vjeruje da neće doći do zabrane prodaje njihovih vozila.

Nokia želi izravno raditi s proizvođačima automobila i prima naknadu za svako prodato vozilo koje koristi Nokia tehnologiju u navigaciji i drugim sistemima. Prema Reutersu, Nokia godišnje od licenci dobija 1,4 milijarde eura, tako da je ovo pitanje veoma važno za poslovanje finske kompanije.

Nekoliko dobavljača, uključujući Continental i Bosch, podržavaju Daimler u parničnom postupku. Međutim, i Nokia ima podršku i drugih kompanija, uključujući, pazite sad, BMW i Volkswagen!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA