Ferrari opisao gdje je izgubio razvojni rat u Formuli 1 protiv Red Bulla

0
Radiosarajevo.ba
Ferrari opisao gdje je izgubio razvojni rat u Formuli 1 protiv Red Bulla
Foto: EPA-EFE / Charles Leclerc

Ferrari, tim sa sjedištem u Maranellu započeo je kampanju 2022. kao tim koji treba pobijediti, a Charles Leclerc je osvojio dva od prva tri Grand Prixa sezone sa F1-75.

Međutim, Red Bull se brzo oporavio od svog teškog početka i donio brza poboljšanja performansi svom RB18 što je na kraju pomoglo Maxu Verstappenu da preuzme kontrolu nad šampionatom vozača.

Holanđanin, koji je osvojio krunu na Velikoj nagradi Japana, na kraju će pobijediti u rekordnih 15 utrka do kraja sezone, piše portal MSN.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Razmišljajući o tome zašto je Red Bull mogao ostvariti bolje rezultate tokom cijele godine, direktor Ferrari tima Mattia Binotto smatra da je to rezultat fokusiranja dva tima na potpuno različite oblasti za poboljšanje.

I on sugeriše da je Red Bullov glavni napad na smanjenje težine sa svog automobila, koji je godinu započeo preteško, bio mnogo lakši da donese plod nego Ferrarijeva potreba da isporuči aerodinamičke dobitke.

"Mislim da je bilo nekoliko faktora", rekao je Binotto, na pitanje Autosporta o tome zašto je razvoj Red Bulla bio jači tokom 2022. godine.

„Prvo mislim da je, u smislu razvoja, Red Bull imao jasnu rutu, koja je smanjivala težinu automobila. Ovo nije bio naš slučaj.

„Znali su čime trebaju da se pozabave kako bi postigli performanse samog automobila. Za nas je to bilo komplikovanije jer je to zaista bilo kroz razvoj aerodinamike i pokušaja da se automobil poboljša sa koncepta i avio tačke gledišta.

"Također, mislim da ako pogledam unazad, možda razvoj koji smo uradili nije bio sasvim dovoljan. Prestali smo vrlo rano; ne samo zbog izbora već i zbog troškova. Ali postoje neke stvari koje moramo razmotriti", kazao je Binotto.

Ferrari je nedavno otkrio da je rad na njegovom bolidu za 2022. zaustavljen prije nekoliko sedmica jer je tim dostigao granicu sa svojom gornjom potrošnjom za ovu godinu.

Binotto je rekao koliko je Ferrari bio uspješan u podjeli resursa između ove i sljedeće godine može se procijeniti samo na osnovu uspjeha njegovog izazivača 2023.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije