Bugatti Veyron automobil koji je učinio nemoguće mogućim

0
Radiosarajevo.ba
Bugatti Veyron automobil koji je učinio nemoguće mogućim
Foto: EPA-EFE / Bugatti Veyron

Automobil koji je svojom pojavom početkom ovog vijeka nemoguće učinio mogućim, otišao je u historiju nakon 450 proizvedenih primjeraka.

Zaostavština Veyrona će sigurno biti zanimljiva mnogim budućim generacijama zaljubljenika u automobile, generacijama koje dolaze i koje će se tek diviti nevjerovatnim stvarima koje ovaj automobil čine toliko posebnim, podsjeća sajt Automobili.hr.

Za neke od njih ste već čuli, a danas vam donosimo deset nevjerovatnih činjenica o Veyronu koje možda niste znali.

1. Gubitak energije kod punog opterećenja motora Bugatti Veyrona je toliki da bi se njime tokom zime moglo grijati deset porodičnih kuća.

2. Potrebno je petnaest sati da bi se proizveo jedan hladnjak Veyrona, a svaki primjerak ima deset hladnjaka.

3. Kočnice Bugatti Veyrna mogu da izdrže temperature do čak 1.800 stepeni Celzijusa.

4. Vazdušna kočnica Veyrona, pod uglom od 55 stepeni, generiše čak 70% sile kočenja prosječnog automobila.

5. Veyron koristi specijalno proizvedene gume koje je razvio Michelin. Zadnja guma je široka čak 37 centimetara, a zanimljivo je da zamjena ovih guma košta oko 70 hiljada dolara.

6. Da bi se napravio rezervoar za gorivo Bugatti Veyrona zapremine 100 litara, potrebno je čak osam radnih dana.

7. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 2,8 sekundi, a zanimljivo je da mu je za kočenje od 100 do 0 km/h potrebno čak i manje od toga.

8. Svaki novi primerak automobila je bio testiran 500 kilometara, a zatim se vraćao u fabriku gde je vršeno poliranje koje je trajalo čitava dva dana.

9. Pri maksimalnoj brzini Veyron "usiše" čak 47.000 litara vazduha u minuti, što odgovara količini vazduha koju će prosječan čovek udahnuti tokom četiri dana.

10. U slučaju da se Veyron vozi maksimalnom brzinom, rezervoar goriva zapremine 100 litara potrošio bi se za svega 12 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije