Da li je Top Gear namjestio pobjedu Porschea: Oglasio se i Elon Musk

Radiosarajevo.ba
Da li je Top Gear namjestio pobjedu Porschea: Oglasio se i Elon Musk
Foto: Screenshot / Usporedni test Porschea i Tesle

Ne stišava se rasprava oko usporednog testa Porschea i Tesle koji je Top Gear nedavno objavio. U tom je testu u utrci ubrzanja pobijedio Porscheov električni novitet, model Taycan.

U svojem top izdanju je bio brži od Modela S, također u najnovijem i najmoćnijem izdanju. Međutim, ta je usporedba pobudila mnoge sumnje.

Prije svega su tu podaci koji pokazuju da je Tesla Model S sada čak i sporiji, i to taman toliko da Porsche bude bolji. Nakon brojnih optužbi oglasio se i Top Gear koji je priznao da je koristio lažne vrijednosti. Naime, koristili su vremena postignuta ranije u usporedbi s Mercedesom, a objašnjenje je da su ta bila bolja od onih postignutih s novim modelom.

A pritom su pojasnili i proceduru testa:

„Utrku ubrzanja smo proveli pet puta i Porsche je pobijedio baš svaki put. Tesla je bio u Ludicrous+ modu, a baterije su bile na 85 posto kapaciteta“.

Međutim, video pokazuje nešto drugačije.

Prije svega, da je Tesla brži u startu utrke, ali i da možda Tesla ipak nije bio u Ludicrous+ modu. Upravo to spočitava im Elon Musk:

„Staviti model S u 'range mode' umjesto 'launch mode' znači minimizirati performanse u korist dosega“.

I pritom svoju tvrdnju temelji na onome što vidi na videu, a to je izgled kokpita koje ne odgovara Ludicrous+ modu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije