Čujete li kuckanje u vašem automobilu? To bi moglo biti vrlo opasno i skupo

0
Radiosarajevo.ba
Čujete li kuckanje u vašem automobilu? To bi moglo biti vrlo opasno i skupo
Foto: Screenshot/TikTok / Automehaničar objašnjava uzrok kuckanja

Simon Cheatle, mehaničar u kompaniji Walsall Wood Tire and Service, osvrnuo se na čudne zvukove iz automobila i rekao je da oni ponekad mogu dovesti u opasnost i vaš život. Dok se vozači možda neće truditi popraviti neugodnu buku kuckanja, on je rekao: "Uvijek se isplati to provjeriti".

Podijelivši video na TikTok profilu, rekao je da buku može uzrokovati donji spoj na točku i da može oštetiti druge dijelove vašeg automobila.

Donji kuglasti zglob povezuje ručicu volana sa zglobovima volana, a kada zakažu, mogu uzrokovati nesigurno upravljanje i rukovanje, a mogu čak dovesti do gubitka kontrole. Demonstrirajući na Renaultu, Simon objašnjava: "Ljudi nam često dolaze i kažu: 'Čujem lagano kuckanje, ne mislim da je nešto ozbiljno, ali možete li to pogledati?'".

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

"Zvuk je jako neznatan, i nije stalno tu, zbog čega biste mogli pomisliti da je nešto nebitno. Nažalost, to je donji kuglasti zglob i pogledajte koliko slobodnog hoda ima u tom točku. Gledajte, sada doslovno visi.

To će dovesti do toga da volan postane 'neravan' za upravljanje i povećat će trošenje i oštećenja svih ostalih komponenti povezanih s njim", objasnio je on.

@walsallwood_tyre

Knocking noises #cartipswithcraig #walsallwoodtyre #roadrules #sunstrip #sunstrips #roadrulesuk #cars #walsallwood #mechaniclife #liveoutlandish #helpishere #DayMeNightMe

♬ original sound - Walsall Wood Tyre & Service

Prema automobilskim stručnjacima, ne biste trebali voziti s neispravnim kuglastim zglobom, a nastavak ignorisanja mogao bi se pokazati vrlo skupim.

"Nastavak vožnje može prouzrokovati štetu na drugim komponentama vozila, a ako zglob potpuno otkaže, mogli biste izgubiti kontrolu nad vozilom, što može dovesti do sudara i povreda", rekli su.

Iz tog razloga, Simon je pozvao vozače da dovezu svoje automobile u najbližu garažu čim uoče bilo kakve čudne zvukove. Otkako je objavljen, video je imao više od 32 hiljade pregleda i stotine lajkova. Mehaničar često objavljuje edukujući svoje pratioce o dijelovima automobila i mogućim opasnostima, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije