Citroën Visa: 34.000 kilometara za 33 godine, kao da je tek stigla iz fabrike

J. M.
Citroën Visa: 34.000 kilometara za 33 godine, kao da je tek stigla iz fabrike

U potrazi za sve atraktivnijim oldtimerima, ovaj put predstavljamo jednog "francuza". To je Citroën Visa (1978-1988), automobil koji je svojevremeno bio popularan i na našim prostorima jer je u bivšoj Jugoslaviji bio dostupan putem konsignacionog programa koparskog Cimosa.

Polovnjak koji je ponuđen u Njemačkoj konkuriše za titulu najbolje očuvane Vise. Naime, nov automobil je isporučen vlasniku 3. februara 1987. godine, a od tada je prešao svega 34.000 kilometara. Riječ o facelift modelu posljednje serije koja je preuzela mnoge elemente rođaka iz koncerna – Peugeota 205.

No, raritetna Visa zadržala je zaštitni znak ovog modela – bazni benzinski 2-cilindrični bokser motor zapremine 652 kubika (34 KS) – kao podsjećanje da je prvobitno zamišljena kao nasljednik Spačeka i Dyanea.

Slike otkrivaju da je automobil u savršenom stanju, Visa je uredno garažirana, svi mehanički dijelovi su "top", nema hrđe. Jedini nedostaci su sitne packe na limu i neispravan časovnik na instrument tabli.

Zanimljivo da je cijena vrlo atraktivna za oldtimer ovakvog stanja i godišta - svega 2.500 eura - pa ne čudi da je Visa vrlo brzo pronašla novog vlasnika, svega nekoliko sati nakon što je postavljena na oglasnik. Osoba koja je prodavala (i prodala) priložila je i originalni kupoprodajni račun iz 1987. godine na iznos od 12.570 njemačkih maraka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije