Šta će raditi vozač: Hyundai razvija tempomat na bazi vještačke inteligencije

J. M.
Šta će raditi vozač: Hyundai razvija tempomat na bazi vještačke inteligencije

Korejski proizvođač automobila Hyundai razvija prvi svjetski tempomat na bazi vještačke inteligencije. Nova tehnologija analizira pojedinačno ponašanje vozača i kombinira ga s autonomnim upravljačkim funkcijama vozila.

Prva industrijska tehnologija integrira vještačku inteligenciju (AI) u Hyundaijev napredni sistem za pomoć vozaču (ADAS). Sistem nazvan "Machine Learning based Smart Cruise Control (SCC-ML)" trebao bi primjenu naći u budućim Hyundaijevim vozilima.

Automatski tempomat Smart Cruise Control (SCC) automatski održava potrebnu udaljenost prema vozilu naprijed brzinom koju odabere vozač. Ako vozilo sprijeda promijeni brzinu, Smart Cruise Control također usporava ili ubrzava.

SCC-ML kombinira vještačku inteligenciju i SCC u sistem koji analizira i proučava vozačko ponašanje. Kroz ovo učenje, nova tehnologija samostalno regulira brzinu prema istom obrascu kao što to radi i vozač.

Senzori stalno bilježe podatke o vožnji i šalju ih u centralni računar. Potom se iz prikupljenih podataka izvlače relevantni detalji kako bi se identificirali tipični obrasci vožnje vozača. Taj proces mašinskog učenja kontrolira se vještačkom inteligencijom.

Sistem je toliko osjetljiv da prepoznaje promjene u načinu vožnje vozača i redovno mu se prilagođava. Pored toga, SCC-ML je programiran tako da ne nauči nikakve nesigurne obrasce vožnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije