Automobilska kompanija dobila ogromnu kaznu: Varali javnost na najgori mogući način

0
Radiosarajevo.ba
Automobilska kompanija dobila ogromnu kaznu: Varali javnost na najgori mogući način
Foto: DR Automobiles / DR Automobiles

Italijansko tijelo za nadzor tržišnog takmičenja (AGCM) kaznilo je kompaniju DR Automobiles sa šest miliona eura (11.7 miliona KM) zbog "nepoštene komercijalne prakse".

Vladina agencija tvrdi da je kompanija "pogrešno" implicirala da su njihova DR i EVO vozila proizvedena u Italiji, dok su u stvari bila uvezena iz Kine.

AGCM tvrdi da su obmanjujuće poruke i reklame počele oko decembra 2021. i da su "naznačavale Italiju kao mjesto porijekla i mjesto stvarne proizvodnje" ovih vozila. Međutim, to nije bio slučaj jer se ona zapravo proizvodila u Kini, a u Italiji su se radile samo manje dorade i finiširanje, poput lijepljenja loga na automobil.

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

EURO 2024 | Elvir Baljić: "Turska može još više, Nijemce i Špance vidim u samoj završnici"

Vlasti tvrde da je "obmanjujuća praksa" dovela potrošače u zabludu i da je možda pomogla prodaji kompanije. Konkretno, AGCM je primijetio da se "praksa poklopila s razdobljem najbolje prodaje automobila s marki DR i EVO na talijanskom tržištu."

Vladin dokument na 71 stranici ide u opsežne detalje i navodi brojne primjere "muljaža" kompanije koja se pokušava prikazati kao italijanska. Primjeri uključuju korištenje motiva italijanske trobojke kao i web-stranicu koja je DR nazvala "italijanskom automobilskom grupom koja je 2006. godine debitirala među proizvođačima automobila."

Vlada se također osvrnula na niz snimaka koji su implicirali da su njihova vozila u potpunosti proizvedena u Italiji. U jednom takvom isječku, poznate italijanske znamenitosti su prikazane prije snimke vozila koje se proizvodi na tekućoj traci. Dokument je također uključio snimke ekrana koje pokazuju da su DR 3.0 i DR 5.0 tek nešto malo preinačene verzije kineskih modela Chery Tiggo 2 i Chery Tiggo 4.

DR Automobiles

Istraga je navodno pratila i kompaniju koja je "uvozila "gotove" automobile iz Kine, izvještava Reuters. Kako je navedeno, "fotografska dokumentacija jasno pokazuje da automobil, još prije nego što je istovaren iz kontejnera, izgleda dovršen i potpun u svakom pogledu". Na jednoj fotografiji vozilo je bilo skoro potpuno, odnosno nedostajali su samo logotipovi.

DR Automobiles nije kritikovan samo zbog svojih tvrdnji o proizvodnji jer podružnica, poznata kao DR Service & Parts, "nije jamčila odgovarajuću opskrbu rezervnim dijelovima niti ispravnu pomoć nakon prodaje, putem prodajne mreže i/ili ovlaštenih radionica", piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije