Automobil kojeg je proizveo Mate Rimac oborio neobičan Guinessov rekord

0
Radiosarajevo.ba
Automobil kojeg je proizveo Mate Rimac oborio neobičan Guinessov rekord
Foto: Top Gear / Rimac Nevera oborila rekord za najbržu vožnju u rikverc

Automobil Rimac Nevera srušio je Guinessov rekord u najvećoj brzini koju je postiglo vozilo vozeći u rikverc. 

Kako piše portal TopGear, Nevera je uspjela postići brzinu od čak 275 kilometar na sat vozeći unazad. 

Prijašnji rekord postavljen je 2001. godine, a brzina u ovom slučaju je bila 165 kilometara na sat. 

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Na granici BiH i Hrvatske poskok ugrizao ženu dok je radila u vrtu

Test je proveden na auto-testiranju u Papenburgu u Njemačkoj, što je usput rečeno i mjesto gdje je Nevera oborila više od 20 drugih rekorda u ubrzanju i kočenju u samo jednom danu, uključujući čarobnu vožnju od 411 km/h najveće brzine.

Matija Renić, glavni inženjer programa Nevera, rekao je: "Tokom razvoja nam je sinulo da bi Nevera vjerovatno mogla biti najbrži automobil na svijetu unazad, ali smo se nekako nasmijali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost nisu bili dizajnirani za vožnju unazad pri visokim brzinama, na kraju krajeva.

No onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno isprobati. Naše simulacije su pokazale da možemo postići brzinu od preko 240 km/h, ali nismo imali puno predstavu o stabilnosti - ulazili smo u nepoznate vode."

Test vozač Goran Drndak dodaje: "Gledate ravno unazad, dok se krajolik brzo udaljava od vas, osjećate kako vas vrat vuče prema naprijed, gotovo istim osjećajem koji obično imate pri jakom kočenju.

"Vrlo nježno okrećete volan, pazeći da ne narušite ravnotežu, gledate svoj smjer i tačku za kočenje u retrovizoru, sve vrijeme držeći oko na brzini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije