Ako ga ne poštujete kazna je velika: Znate li šta znači ovaj saobraćajni znak?

1
Radiosarajevo.ba
Ako ga ne poštujete kazna je velika: Znate li šta znači ovaj saobraćajni znak?
Foto: Printscreen / YouTube / Saobraćajni znak

Saobraćajni znakovi obično su izuzetno korisni jer jasno i nepogrešivo označavaju pravila koja vrijede u određenim područjima. Služe kao sustav navođenja i sigurno nas vode do odredišta.

No, ima i znakova koji zbunjuju vozače čak i ako se već godinama nalaze postavljeni pored saobraćajnica. Među njima je i saobračajni znak koji prikazuje narandžasto “jaje” na valovima, a koji se viđa na cestama u Njemačkoj još od 1988. godine.

U aprilu 2020. godine kazne za nepoštivanje tog znaka su pooštrene.

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Šta znači saobraćajni znak?

Na vrhu saobraćajnog znaka prikazan je crno-narandžasti kao simbol opasnosti od cisterne, a ispod njega dvije plave valovite crte kao simbol vode.

Ovaj važan propisni znak znači: Zabranjen saobraćaj vozilima s teretom koji zagađuje vodu!

Riječ je o znaku koji se nalazi na 269. mjestu njemačkog kataloga saobraćajnih znakova i koji posebno signalizira: Vlasnicima vozila koja prevoze više od 20 litara tereta koji zagađuje vodu zabranjeno je nastaviti vožnju, piše Fenix magazin.

Foto: Saobraćajni znak u Njemačkoj

Dakle, znak označava mjesto na cesti odakle se cesta pruža po vodozaštitnom području i gdje svi vozači moraju biti posebno oprezni.

Znak je namijenjen sprječavanju onečišćenja voda opasnim tvarima. Simbol se često nadopunjuje dodatkom “vodozaštitno područje”.

Korisno ili zbunjujuće? Pogledajte 'najluđi' biciklistički semafor postavljen u Barceloni

Korisno ili zbunjujuće? Pogledajte 'najluđi' biciklistički semafor postavljen u Barceloni

Visoke kazne

Znak je jedan od tzv. regulacijskih znakova koji su, kao i znak s identifikacijskim brojem 277.1, označeni crvenim prstenom. Oni koji ne poštuju ove znakove gotovo uvijek će dobiti novčanu kaznu.

Nepoštivanje prometnog znaka “vodozaštitno područje” 269 može itekako skupo koštati: vlasnici vozila koji prekrše ovu zabranu morat će izdvojiti i do 250 eura (487,5 KM) za kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije