EU / Adrenalinska injekcija: Električni brdski bicikli po cijeni novog Dacia Sandera

04. 09. 2020. u 12:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Osim automobila i autobusa, "elektrifikacija" je odavno ušla i u biciklistički svijet. Naravno, i ovdje važi pravilo "koliko para – toliko muzike", pa se električni bicikli mogu naći po cijenama od nekoliko stotina do više hiljada eura za vrhunske E-Mountainbike modele.

Storck, proizvođač ekskluzivnih i takmičarskih dvotočkaša, lansirao je dva nova brdska električna bicikla koji koštaju poput jeftinog novog automobile. To su "e:drenalin.2" i "e:drenic.2" koji s dobili novorazvijeni, čvršći karbonski ram.

Razlike između dva modela ogledaju se u "viljuškama", amortizerima i veličini točkova. Tako se Storck Edrenic 2 isporučuje se u verziji s točkovima veličine 27,5 inča i nešto više hoda u ovjesu. S druge strane, Storck Edrenalin 2 dostupan je s točkovima od 29 inča ili kjao "hibrid" s 29 inča sprijeda i 27,5 inča straga.

Srce oba modela je novi Shimano EP-800 električni motor, koji isporučuje 85 Nm, odnosno 13 posto više obrtnog momenta od svog prethodnika. Motor je 13 posto lakši nego ranije, dok je kapacitet baterije povećan za 26 posto, na 630 Wh.

Još jedna nova karakteristika je da bicikli mogu naknadno biti ukrašeni raznim bojama. U tu svrhu primjenjuje se film visokih performansi koji se koristi u automobilskoj industriji.

Najjeftinija konfiguracija dostupna je za 6.999 eura, što je cijena po kojoj se u zemljama zapadne Europe može nabaviti jeftiniji nov automobil poput, recimo, Dacia Sandera ili Mitsubishi Colta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA