Washington će pojačati sankcije Iranu

Radiosarajevo.ba
Washington će pojačati sankcije Iranu
Sjedinjene Američke Države spremaju "sankcije nekim elementima u iranskoj vladi, među kojim su oni uključeni u represiju nad demonstrantima", što je znak američkog zaoštravanja odnosa s Teheranom, objavio je u srijedu Washington Post.

"Deset mjeseci nakon što je predsjednik Obama odredio rok od godinu dana kako bi naveo Iran da preuzme obaveze za svoj nuklearni program", Washington se suočava s teškim izborom, piše dnevni list pozivajući se na zvaničnike koji su željeli ostati neimenovani.

"Američka administracija pažljivo bira sankcije kako bi ostavila otvorena vrata za rješavanje" nuklearnog problema, pišu novine.

Među potencijalnim ciljevima su Čuvari revolucije, smatra Post, a prenosi AFP.

"Cilj svake sankcije je obavezati vladu u Teheranu da ponovo dođe za pregovarački sto, a ne kažnjavati je zbog navodnog razvijanja atomskog oružja ili zbog postupanja s narodom", piše Post.

Američka administracija je ipak usvojila "oštriji ton prema Iranu, velikim dijelom zbog gušenja demonstracija opozicije" ovog vikenda kada je ubijeno osam osoba, piše Washington Post.
 
fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak