Velika Britanija razmatra preuzimanje zatvorenika iz Guantanama

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija razmatra preuzimanje zatvorenika iz Guantanama


- Učinićemo sve da pomognemo i podržimo politiku Obamine administracije koja se odnosi na zatvaranje zatvora u zalivu Gvantanamo. Ukoliko to od nas budu tražili, naravno da ćemo razmotriti prihvat zatvorenika, rekao je Stro poslije susreta s američkim državnim tužiocem Erikom Holderom, prenose u utorak agencije.

Holder je naveo da SAD još nisu uputile takav zahtjev i dodao da američki zvaničnici i dalje utvrđuju na koji način da postupe prema različitim grupama zatvorenika prije nego što upute zahtjeve drugim zemljama.

Holder je izjavio da su SAD blizu donošenja odluke šta da rade s prvom grupom od ukupno 240 zatvorenika koji se trenutno nalaze u zatvoru u Gvantanamu.

Prvo, Obamina administracija treba da postigne sporazum o tome koliko njih bi trebalo da bude pušteno na slobodu, koliko bi trebalo da bude procesuirano, i šta uraditi s onima koji ne pripadaju nijednoj od tih kategorija.

Od 240 zatvorenika u Gvantanamu, 60 njih ukoliko bude oslobođeno neće moći da se vrati u svoje domovine, jer bi se tamo mogli suočiti sa zlostavljanjima, zatvorom ili čak smrću. Oni su uglavnom iz Azerbejdžana, Alžira, Afganistana, Čada, Kine, Saudijske Arabije i Jemena.

Neki evropski lideri smatraju da ako ti zatvorenici budu oslobođeni, treba da im bude omogućeno da ostanu u SAD-u. Pojedine zemlje, poput Portugala i Litvanije saopćile su da bi razmotrile prihvatanje takvih zatvorenika, dok su neke poput Njemačke podijeljene po tom pitanju.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak