VB: Šest oficira policije optuženo za korištenje tehnike simuliranja utapanjem

Radiosarajevo.ba
VB: Šest oficira policije optuženo za korištenje tehnike simuliranja utapanjem


Prema Daily Mailu, policajci su koristilu tehniku "waterboarding" (utapanje) u nekoliko navrata prošle godine nad četiri osumnjičene osobe tokom operacija borbe protiv droge. The Times govori o istim optužbama i protiv pripadnika snaga reda, prenosi AFP.

Glasnogovornik policije odbio je da potvrdi ove informacije, rekavši da su "vrlo ozbiljne tvrdnje" u tom smislu izrečene protiv šest policijskih oficira nakon operacije borbe protiv trgovine drogom, pokrenute u sjevernoj četvrti Londona Enfield 4. novembra 2008.

-Oficiri su suspendirani s posla početkom godine, dodao je glasnogovornik londonske policije.

- Postoje ozbiljne tvrdnje koje izazivaju pravu zabrinutost. Britanska policija neće tolerirati takvo ponašanje koje prevazilazi uobičajene norme, saopćila je policija.

U saopćenju se navodi da su sve tvrdnje vezane za takvo ponašanje ozbiljno razmatrane, kako to i pokazuje ovaj slučaj, a ukoliko se one dokažu bit će poduzete najenergičnije mjere.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak