Usvojen rebalans budžeta RS za 2009. godinu

Radiosarajevo.ba
Usvojen rebalans budžeta RS za 2009. godinu


Za rebalans je glasalo 45 za poslanika, a 25 je bilo protiv.

Usvojena su dva amandmana Kluba SNSD-a kojim se odobrava sufinasiranje javnih medija u iznosu od 5.000.000 KM, na teren sredstava u okviru Ministarstva zdravlja i i socijalne zaštite.

U obrazloženju se navodi da je svjetska ekonomska kriza pogodila kompletan ralni sektor pa i medije u RS, što je dovelo do problema u njihovom funkcionisanju.

Prihvaćen je i amandman kojim se odobrava grant jedinicama lokalne samouprave od sredstava MMF-a, koji iznosi 15.000.000 KM, u kome se navodi sa su rebalansom budžeta RS u okviru ostale budžetske potrošnje planirana sredstva u iznosu od 15.000.000 KM, kao pomoć budžetima lokalnih zajednica u vidu kreditnog plasmana.

S obziroma na tešku situraciju u kojoj se nalaze opštine, navodi se u obrazloženju amandmana, a koja je izazvana recesivnim kretanjima globalnih razmjera, potrebno je da se navedena sredstva dodijele opštinama kao grant bez obaveze vraćanja.

Parlament nije podržao nijedan amandman na rebalans budžeta SDS-a, PDP-a i SDA-SDP.

Ova tačka dnevnog reda bila je tema jučerašnje cjelodnevne rasprave Narodne skupštine RS.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak