U raketnom napadu u Pakistanu ubijeno 40 ljudi

Radiosarajevo.ba
U raketnom napadu u Pakistanu ubijeno 40 ljudi


Oni su izjavili za BBC da su američki bespilotni avioni ispalili projektile na ekstremiste u blizini Ladhe u Južnom Waziristanu.

Ovo je bio treći takav napad u dva dana u toj regiji. U napadima ranije u srijedu i u utorak ubijeno je najmanje 19 ljudi, navodi se u izvještajima.

Napadi su imali za cilj uporište vodećeg zapovjednika pakistanskih talibana Baitullaha Mehsuda u Južnom Waziristanu.

Američki zvaničnici vjeruju da on pruža utočište talibanima i Al-Qaidi u toj regiji i ponudili su pet miliona dolara nagrade za njegovo zarobljavanje.

Od augusta prošle godine izvedeno je nekoliko desetaka napada bespilotnim avionima u kojima je ubijeno na stotine militanata i civila.

Većina napada dogodila se u plemenskim regijama Sjeverni i Južni Waziristan.

Napad je došao u vrijeme kada je pakistanska vojska angažirana u operacijama protiv talibanskog vođe u Južnom Waziristanu.

Psljednji napad desio se na putu između Ladhe i drugog grada, Sararoge, saopćili su lokalni zvaničnici. Najmanje pet projektila ispaljeno je na vozila koja su prevozila talibanske borce, izjavili su oni.

Ranije su tri projektila pogodila logor za obuku militanata u Južnom Waziristanu, javili su svjedoci.

Zvaničnici su saopćili da su projektili ispaljeni na talibanski logor za obuku u šumovitoj i brdovitoj regiji Karwan Manza, desetak kilometara jugoistočno od Ladhe.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak