U ponedjeljak nastavak suđenja Gotivini, Čermaku i Markaču

Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak nastavak suđenja Gotivini, Čermaku i Markaču


Poslije pauze od nedjelju dana, sutra se nastavlja suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Јugoslavije Momčilu Perišiću, optuženom za pružanje podrške srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Zagrebu i Hrvatskoj od 1993. do 1995. godine.

Početak svjedočenja bivšeg ministra inostranih poslova BiH Muhameda Šaćirbeja na suđenju Perišiću najavljen je za naredni ponedjeljak.

Na suđenju bivšem načelniku Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine, sutra se nastavlja dokazni postupak optužbe.

Na suđenju bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Јadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini, sutra će biti okončano glavno svjedočenje bivšeg komandanta Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane Slobodana Praljka, kojem bi pitanja trebalo da postavlja predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti.

Za utorak, 9. juna, i petak, 12. juna, najavljene su statusne konferencija u postupku protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića i bivšeg načelnika regionalnog Centra službe bezbjednosti u Banjaluci Stojana Župljanina.

Optužnica ih tereti za "učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u trajanju od oktobra 1991. do potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995, sa ciljem da se trajno uklone bosanski muslimani i Hrvati sa teritorije planirane srpske države".

Predsjednik Tribunala Patrik Robinson je prošle sedmice, u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, najavio da će suđenje Stanišiću i Župljaninu početi u septembru.

Sudsko vijeće tek treba da donese odluku po Župljaninovom zahtjevu da mu se omogući da na privremenoj slobodi priprema svoju odbranu.

Stanišić se doborovoljno predao Tribunalu u martu 2005. godine i ubrzo je pušten na privremenu slobodu, a pozivan je da se vraća u pritvorsku jedinicu samo radi prisustva statusnim konferencijama, koje se održavaju najmanje jednom u 120 dana.

Župljanina su u junu prošle godine uhapsile vlasti u Srbiji.

rtrs

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak