Transparency Int. osuđuje odnos Vlade RS prema glavnom revizoru

Radiosarajevo.ba
Transparency Int. osuđuje odnos Vlade RS prema glavnom revizoru
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) osudio je prijetnje i pritiske na Glavnu službu za reviziju javnog sektora u RS-u i izražava bezrezervnu podršku ovoj instituciji u njenom radu.

Ova institucija je, stoji u saopćenju TIBiH, pokazala integritet i nezavisnost i upravo je to razlog zašto se našla na meti vladajućeg režima u RS-u.

TIBiH smatra da napade na Glavnu službu za reviziju javnog sektora u RS-u treba shvatiti u širem kontekstu obračuna vladajućeg režima s onim institucijama i pojedincima koji su kritički analizirali rad Vlade RS-a.

-Ova služba je u okviru svog mandata godinama ukazivala na drastična kršenja zakona u finasijskom poslovanju državnih institucija, a u posljednje vrijeme posebno na kršenja zakona u okviru Investicionorazvojne banke Republike Srpske i upravo tu treba tražiti razloge neusvajanja izvješataja o radu Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, objašnjava TIBiH.

Inicijativa vladajućeg režima da se poveća kontrola Vlade RS-a nad radom službe za reviziju je, tvrdi TIBiH, dokaz da Vlada RS-a, a nakon negativne ocjene koju su dobile pojedine institucije, "želi zaustaviti ovu službu u nastojanjima da se spriječi neodgovorno trošenje sredstava i poveća odgovornost u poslovanju ovih institucija".

-Ustaljena praksa Vlade RS-a da se direktno obračunava sa svim institucijama i pojedincima koji ukazuju na nepravilnosti u njenom radu i u ovom slučaju je dokazana, a sudeći i po nedavnoj informaciji Vlade RS-a u kojoj direktno nastoji diskreditovati sve organizacije koje su u prošlosti kritikovale rad Vlade, očigledno je da ova praksa sve više uzima maha, navedeno je u saopćenju.

TIBiH tvrdi da se zaključcima Narodne skupštine RS-a institucije ponovo nastoje "staviti u službu interesa vladajuće elite, a činjenica da se ovakvim potezima jedinoj službi koja je do sada djelovala nezavisno pokušava oduzeti ova nezavisnost i inegritet koji je stvarala, navodi na zaključak da se RS sve više udaljava od demokratije, a sve više postaje diktatura", saopćio je TIBiH.

fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak