Tadić želi konferenciju Nesvrstanih 2011. u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Tadić želi konferenciju Nesvrstanih 2011. u Beogradu


Vezano: Nesvrstani: Od "treće sile" do marginalne organizacije

Predsjednik Srbije Boris Tadić je istakao da bi izborom Beograda kao lokacije za proslavu 50. godišnjice bila odata počast vizionarskim osnivačima Pokreta nesvrstanih.

On je naglasio da uprkos težnjama Srbije da uđe u članstvo EU, Beograd i dalje nastavlja da podržava ciljeve Pokreta nesvrstanih - izgradnju pravičnije globalne zajednice.

"Mi aktivno ohrabrujemo posvećenost Pokreta nesvrstanih za unapređenje demokratizacije međunarodnih odnosa i poštovanje univerzalnih ljudskih prava. Za takva dostignuća potrebna je inauguracija procesa emancipacije sa trenutnih ekonomskih nejednakosti. To je postalo još očiglednije usljed trenutne globalne finansijske krize", rekao je Tadić.

On je ukazao na jedan od članova deklaracije iz Šarm el Šeika u kojem se navodi da bi se "postiglo puno poštovanje međunarodnog zakona i u tom smislu pohvaljuje se uloga Međunarodnog suda pravde u unapređenjeu mirovnog rješenja međunarodnih sporova u skladu sa relevantnim mjerama Povelje UN i Statuta suda".

Predjsednik Srbije je naglasio da je ovaj član u mnogom u skladu sa odlukom Beograda da na miran i demokratski način odgovori na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 17. feruara 2008. godine.

Tadić je podsjetio da je Beograd odbacio upotrebu silu ili bilo koje jednostrane mjere poput uvođenja ekonomskih sankcija i da se umjesto toga Srbija okrenula ka pravu i Međunarodnom sudu pravde.

On je naveo da uz veliku podršku mnogih zemalja koje se nalaze na samitu u Egiptu Generalna skupština UN u oktobru prošle godine usvojila rezoluciju kojom je od Međunarodnog suda zatraženo da donese odluku da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine u skladu sa međunaorodnim zakonom.

Predjsednik Srbije je zahvalio većini članica Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale nezavisnost Kosova na poštovanju principa međunarodnog zakona.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak