Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada


ILO upozorava da je više od polovine tih mališana izloženo najgorim oblicima dječjeg rada, kao što su rad u opasnim uslovima, prisilni rad, nelegalne radnje ili prostitucija, a često su uključeni i u oružane sukobe, prenose agencije.

Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada prvi put je obilježen 12. juna 2002., a ove godine posvećen je uticaju ekonomske krize na dječiji rad, posebno kada su u pitanju djevojčice.

Djevojčice su centralna tema ove godine. Procijenjuje se da je oko 100 miliona djevojčica angažovano na sličnim poslovima kao i dječaci, ali da su suočene i s dodatnim poteškoćama i rizicima. U osnovi pojave dječijeg rada je siromaštvo, upozorava ILO i dodaje da veliki broj djevojčica radi u poljoprivredi ili u zanatskom sektoru. One su angažovane i u tajnim radionicama, a nije zanemarljiv broj onih koje se nalaze u doslovnom ropstvu - prinuđene su na prostituciju i pornografiju.

Djevojčice su suočene s višestrukim poteškoćama i diskriminacijom, vrlo često isključene iz sistema obrazovanja i angažovane na neplaćenim poslovima u domaćinstvima. Bez školovanja djeca neće imati šansu za bolju budućnost, dobro plaćene poslove koji traže obrazovanje, upozorava organizacija i dodaje da je UN u cilju smanjenja siromaštva, gladi i poboljšanja zdravlja do 2015. godine kao jedan od Milenijumskih ciljeva promovisale i osnovno obrazovanje za djecu.

Uspjeh Milenijumskih ciljeva po tom pitanju samo je polovičan jer, prema podacima ILO-a, od 2000. godine, kada su ciljevi usvojeni, više od 70 miliona djece nije upisano u osnovnu školu.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak