Svjetska banka se nada potpisivanju aranžmana BiH sa MMF-om

Radiosarajevo.ba
Svjetska banka se nada potpisivanju aranžmana BiH sa MMF-om


Armitage je nakon razgovora s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom, istakla da je veoma dobro što je RS ispunila sve obaveze iz pisma namjere koje su neophodne za realizaciju programa iz stand-by aranžmana te izrazila nadu da će to učiniti i vlasti FBiH, jer se uvjerila i u njihovu predanost da te obaveze budu ispunjene.

Ona je izrazila spremnost da se povećana finansijska podrška Svjetske banke, prvenstveno uputi u dvije oblasti, koje se odnose na kreditnu liniju u iznosu do 70 miliona dolara za mala i srednja preduzeća u BiH i budžetsku podršku koja podrazmijeva direktne uplate sredstava Svjetske banke budžetima, a što bi trebalo da bude realizirano prije kraja godine.

Nakon toga bi uslijedila dva istovjetna programa, jedan u 2010., a drugi 2011.vezano za budžetsku podršku, a naglasak bi bio na reformi socijalnih davanja da bi se sav taj sistem učinio pravičnijim i sredstva iz takvih fondova dođu do onih kojima su najpotrebnija.

S tim u vezi i premijer RS-a Milorad Dodik najavio je da će se izvršiti sveobuhvatna revizija socijalnih davanja te rigorozna kontrola korisnika boračkih davanja da bi se smanjile zloupotrebe, ali je i dodao da stvarni korisnici invalidnina neće biti oštećeni.

Direktorica Svjetske banke za BiH podsjetila je i da se nastavlja realizacija tekućih programa te da je danas u Banjoj Luci potpisan memorandum za nastavak drugog dijela programa koji se odnosi na upravljanje čvrstim otpadom, koji bi trebalo da osigura odgovarajuće načine i lokacije za odlaganje tog otpada.

Svjetska banka priprema i dva projekta koji se odnose na navodnjavanje te program u vezi sa uspostavljanjem zemljišnih knjiga, odnosno katastra, čija realizacija treba da poboljša stanje u toj oblasti.

O važnosti tih projekata govorio je i entitetski premijer, izrazivši nadu da će bit realiziran stand-by aranžman s MMF-om, što bi stvorilo uskoro uvjete i za realizaciju projekata sa Svjetskom bankom.

Dodik je rekao da ga raduje uvjerenje iz FBiH da će i taj bh. entitet ispuniti uvjete da bi BiH potpisala novi stand-by aranžaman s MMF-om.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak