Zelenski se sastao s američkim ministrom odbrane: 'Hvala vam, ovo je ključ za uspjeh'

2
Radiosarajevo.ba
Zelenski se sastao s američkim ministrom odbrane: 'Hvala vam, ovo je ključ za uspjeh'

Predsjednik Volodimir Zelensko lično se pojavio na sastanku međunarodnih pomagača Ukrajine u Njemačkoj u petak, pozivajući partnere da dostave dodatno naoružanje dok se Kijev suočava s napredovanjem ruskih snaga na istoku i razornim udarima Moskve.

Domaćin sastanka u bazi jugozapadno od Frankfurta je američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji je najavio da će Washington dati 250 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini.

Paket će "doprinijeti dodatnim sposobnostima kako bi se zadovoljili rastući zahtjevi Ukrajine izjavio je Austin na sastanku.

Muškarac zapalio hotel s azilantima u Engleskoj, pa dobio dosad najveću kaznu

Nakon sastanka Zelensky je objavio: "Zahvalan sam na jasnom stavu o nastavku pružanja sve potrebne vojne podrške i na američkom liderstvu u Ramstein formatu. Ovo je ključ za uspjeh na frontu."

Na sastanku u Njemačkoj, Zelenski je naglasio potrebu za dodatnim naoružanjem.

"Trebamo više oružja da otjeramo ruske snage s naše zemlje - izjavio je Zelenski.

Također je pozvao saveznike Kijeva da ispune prethodne obveze, rekavši: "Broj sistema protivzračne obrane koji nisu isporučeni je značajan."

I ponovno je pozvao na ukidanje ograničenja na korištenje zapadnog dugometnog oružja za gađanje ciljeva unutar Rusije.

"Moramo imati tu sposobnost dugog dometa, ne samo na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nego i na ruskoj teritoriji"kazao je Zelenski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak