Zelenski poziva Ruse na pregovore o miru, oglasio se Kremlj, ali i Amerikanci

2
Radiosarajevo.ba

Kremlj je u utorak, 16. jula, s oprezom reagirao na izjave ukrajinskog predsjednika, koji je dan ranije pokazao otvorenost prema razgovorima s Moskvom, prvi put od proljeća 2022., spomenuvši rusku prisutnost na budućem mirovnom samitu.

Volodimir Zelenski u ponedjeljak, 15. jula, rekao da je za učešće Moskve na budućem samitu, a nakon konferencije o miru o Ukrajini organizirane sredinom juna u Švicarskoj. Konferenciji je tada prisustvovalo više desetaka svjetskih čelnika, no Rusija nije bila pozvana.

"Prvi mirovni samit uopće nije bio mirovni samit, stoga očigledno prvo moramo shvatiti što gospodin Zelenski pod tim misli", kazao je glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov u intervjuu za tv kanal Zvezdu.

Anketa | Hoće li radnici u BiH dobiti novu pomoć od 3.000 maraka? Zastupnik naveo tri razloga 'za'

Zelenski je ranije rekao da u novembru, mjesecu kada se u SAD-u održavaju predsjednički izbori, želi predstaviti "plan" o "pravednom miru", nakon gotovo dvije i pol godine velikog sukoba koji za posljedicu ima stotine hiljade žrtava.

Kazao je i kako bi želio da "ruski predstavnici" učestvuj8u na sljedećem samitu o miru u Ukrajini čiji datum još nije određen.

Gotovo 20 posto ukrajinskog teritorija još uvijek je pod ruskom okupacijom, a izgledi za prekid vatre su minimalni.

No ovo je prvi put od neuspjelih pregovora u proljeće 2022. i nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. februara da je Volodimir Zelenski iznio zamisao o razgovoru s Moskvom, a da prethodno ne traži rusko povlačenje s ukrajinskog teritorija.

No Zelenski nije spominjao prekid neprijateljstava, već uspostavu "plana" na trima područjima. To su energetska sigurnost Ukrajine, čija je infrastruktura opustošena u ruskim bombardiranjima, slobodna plovidba Crnim morem, ključna za ukrajinski izvoz i razmjena zarobljenika.

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

Istodobno se na bojišnici ne nazire odlučujuće napredovanje ni s jedne strane.

Zapad, koji naoružava Kijev, smatra da je na Ukrajini odluka o tomu kada će i pod kojim uvjetima pokrenuti pregovore s Rusijom.

"Ako žele pozvati Rusiju na samit, mi ćemo ih podržati", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, ocijenivši ipak da Kremlj ne pokazuje naznake želje za diplomatskim rješenjem sukoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak