Zelenski poručio iz Dubrovnika: " Napravili smo plan. Ako se ovo desi, Putin će izgubiti svoju moć'

7
Radiosarajevo.ba
Zelenski poručio iz Dubrovnika: " Napravili smo plan. Ako se ovo desi, Putin će izgubiti svoju moć'

U Dubrovniku se u srijedu, 9. oktobra, u popodnevnim satima održava summit Ukrajina - jugoistočna Europa. Tim povodom u Hrvatsku prvi put je došao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

"Dragi prijatelji, moramo jačati kapacitete za borbu protiv deestabilizacije Europe i svijeta", kazao je Zelenski, nakon čega je naglasio važnost bilateralnih sporazuma. "To je ključno za strukturu Europe."

Zapitao je potom kako natjerati Rusiju na mir. "Mi u Ukrajini smo razvili plan djelovanja koji može premostiti jaz koji trenutačno ne omogućava mir. To je plan za stabilnost, za sve vaše zemlje. Kada se taj plan počne provoditi, Rusija će izgubiti svoju moć koja joj omogućava da predstavlja prijetnju za cijelu Europu", kazao je.

Jennifer Lopez otvorila dušu: 'Cijeli svijet mi je eksplodirao prošle godine'

Poručio je da je Ukrajini najveći partner u ostvarivanju tog cilja Europska unija. "Ali možete nam pomoći i vi da dođemo do toga cilja", poručio je uzvanicima na summitu. "Geopolitička sigurnost ovisi o tome ima li Ukrajina mjesta u NATO-u.

Ako ga ima, Putin će izgubiti svoju moć. Ukrajina se nikada neće pokoristiti Rusiji, u tome smo odlučni. Zato smatram da je članstvo u NATO-u i Europskoj uniji ključno za ukrajinski mir", poručio je.

Otkrio je i do kada bi želio da se završi rat u Ukrajini, javlja Večernji.

"U sljedećim mjesecima doista imamo priliku pomaknuti se prema stabilnosti i miru. Vidimo priliku na ratištu da doista pokrenemo plan djelovanja koji će nam omogućiti da okončamo ovaj rat do 2025. godine. Oslanjamo se na potporu Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske i SAD-a. Računamo na svakoga od vas. Zajedno možemo postići sve što je potrebno", zaključio je Zelenski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak