Zelenski stigao u Dubrovnik. Očekuje se dolazak Vučića

6
Radiosarajevo.ba
Zelenski stigao u Dubrovnik. Očekuje se dolazak Vučića
Foto: EPA - EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je danas, 9. oktobra u Dubrovnik gdje sudjeluje na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa.

Sudionici summita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se sadržaju još uvijek razgovara, a glavne točke uključuju osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Također, premijer Hrvatske Andrej Plenković i Zelenski danas u Dubrovniku potpisuju sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja, s naglaskom na područje humanitarne pomoći, razminiravanje i procesuiranje ratnih zločina. 

Schwarz predložila da Kosovo izdvoji 200.000 eura za Bosnu i Hercegovinu

Schwarz predložila da Kosovo izdvoji 200.000 eura za Bosnu i Hercegovinu

Zbog današnjeg dolaska Zelenskog u Dubrovnik, na snazi su jake mjere sigurnosti, policija i vojska su na ulicama, a posebna pravila vrijede i za građane. 

Na summitu će sudjelovati i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osman, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, Bugarske Dimitar Glavčevte, zatim predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, potpredsjednik Vlade Moldavije Mihail Popsoij kao i ministri vanjskih poslova Turske Hakan Fidan te Rumunjske Luminița Odobescu.

Iako je Srbiju trebao predstavljati ministar vanjskih poslova Marko Đurić, Ministarstvo je potvrdilo da ipak stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije