Zelenski komentarisao stanje ofanzive u Kursku: 'Sve smo jači'

8
Radiosarajevo.ba
Zelenski komentarisao stanje ofanzive u Kursku: 'Sve smo jači'

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky je izjavio da Ukrajina 'postaje jača' u Kursku, gdje su njegovi vojnici u nedjelju uništili drugi most na ruskoj teritoriji.

Borbe se nastavljaju u regiji Kursk, gdje Ukrajina pomalo napreduje otkako je prošle sedmice započela iznenadnu prekograničnu ofenzivu. Međutim, Ukrajina je i dalje pod pritiskom u svom okupiranom istoku.

Ofenziva u Kursku je Rusiju dovela u tešku situaciju da odbrani vlastitu teritoriju. Čini se da Kyiv ima više ciljeva s ovom ofanzivom, od podizanja morala nakon teških mjeseci do istezanja ruskih resursa.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđen pješak, hitno prevezen na KCUS

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je cilj ofanzive osigurati 'pravedan' pregovarački proces.

Prisustvo Kyiva u Kursku se 'jača' i 'sada jačamo naše pozicije', rekao je Zelensky u svom posljednjem obraćanju.

Kao dio napora da se osujete Moskvi logističke sposobnosti, ukrajinske snage su u nedjelju izjavile da su uništile još jedan most preko rijeke Seym u regiji Kursk, 'preciznim zračnim napadima.'

"Avijacija Vazduhoplovnih snaga nastavlja da uskraćuje neprijatelju logističke sposobnosti preciznim zračnim napadima, što značajno utiče na tok borbenih operacija," rekao je komandant Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mykolaiv Oleshchuk u objavi na društvenim mrežama, uz video koji prikazuje oblake dima koji prekrivaju dijelove mosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak