Zelenski kasno sinoć prvi put priznao šta se događa. Gore zgrade u Rusiji, guverneri u panici

4
Radiosarajevo.ba
Zelenski kasno sinoć prvi put priznao šta se događa. Gore zgrade u Rusiji, guverneri u panici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prvi je put u nedjelju iza ponoći, 11. augusta, priznao da se ukrajinske snage bore u ruskoj Kurskoj oblasti i rekao da je operacija dio nastojanja Kijeva da "pritisne agresora".

Ukrajinske snage u utorak su upale na područje Rusije, a Zelenski je do sada šutio o toj operaciji.

Priznao da je o tome razgovarao sa komandantom ukrajinske vojske Oleksandrom Sirskijem.

Burna noć u Sarajevu: Iz saobraćaja isključeno 49 vozača

"Danas sam primio nekoliko izvještaja komandanta Sirskija u vezi s linijama ratišta i našim akcijama na teritoriju agresora", rekao je Zelenski.

"Zahvalan sam svakoj jedinici naših obrambenih snaga. Ukrajina dokazuje da može osigurati potreban pritisak na agresora", dodao je predsjednik Ukrajine.

Pohvalio je sposobnost vojske da "iznenadi" i zahvalio im je što su zarobili ruske vojnike koji će se koristiti u budućim pregovorima.

Ukrajinske snage probile su granicu u utorak, iznenadivši rusku vojsku nakon mjeseci postupnog napredovanja ruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski vojnici probili su se do 20 kilometara u Kursku oblast, što je najveći ukrajinski napad na ruski teritorij od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"U Rusiju je upalo više od 1.000 ukrajinskih vojnika uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila", saopćio je glavni štab ruske vojske.

Vode se teške borbe, a ruski političari i vojska govore da je riječ o ukrajinskoj "invaziji".

Više od 76.000 ljudi evakuirano je u ruskoj Kurskoj oblasti, koja graniči s Ukrajinom, zbog upada ukrajinskih snaga na ruski teritorij.

Ukrajinske snage objavile su video snimak koji navodno pokazuje da kontroliraju grad Sudžu u blizini granice, prvi vizualni dokaz njihovog prekograničnog napredovanja. Video navodno prikazuje ukrajinske snage kako kontroliraju plinsku stanicu kojom upravlja ruski koncern Gazprom.

Vršitelj dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov rekao je da su krhotine drona pale na trafostanicu u blizini Kurčatova, gdje se nalazi jedna od najvećih ruskih nuklearnih elektrana s četiri reaktora. Na neko je vrijeme bila prekinuta opskrba strujom u tom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak