Zatvoreni suncobrani na italijanskim plažama: "Blagi štrajk dobio masovnu podršku"

0
Radiosarajevo.ba
Zatvoreni suncobrani na italijanskim plažama: "Blagi štrajk dobio masovnu podršku"

Italijanski upravitelji plaža u petak, 9. augusta, zatvorili su svoje suncobrane na nekoliko sati u simboličnom protestu protiv neuspjeha vlade da s Evropskom unijom postigne dogovor o otvaranju njihovog poslovanja za vanjsku konkurenciju.

Lukrativne koncesije za iznajmljivanje suncobrana i ležaljki te upravljanje ugostiteljskim objektima na plažama u Italiji su tradicionalno u rukama porodica te se nasljeđuju među generacijama.

Drugi poduzetnici stoga tvrde da im je nepravedno onemogućen pristup tom sektoru.

Tragedija izbjegnuta za dlaku: Pogledajte šta je uradio pijani vozač

Evropska unija je 2006. naredila Italiji da stavi 28 hiljada koncesija na javni konkurs, ali sve italijanske vlade dosad nisu to učinile, usprkos pritisku Brisela. 

Pitanje je ponovno postalo goruće nakon što su krajem 2023. godine istekle dosadašnje koncesije koje se sada moraju dodijeliti javnim konkursima do kraja godine, piše Hina.

Foto: EPA: Štrajk koncesionara u Italiji

Koncesije su službeno u rukama države, ali ona rijetko raspisuje konkurse. 

Italijanski koncesionari danas, 9. augusta, su u nekim dijelovima zemlje s radom počeli tek u 9:30, dva sata kasnije nego inače, ostavljajući svoje suncobrane zatvorenima. 

Antonio Capacchione, predsjednik jednog od glavnog sindikata koji predstavlja koncesionare, rekao je da je "blagi štrajk" dobio "masovnu podršku".  Vlada Giorgije Meloni je na strani koncesionara.

Konzervativna vlada premijerke Giorgije Meloni stala je na stranu koncesionara, tvrdeći da će otvaranje tog sektora podići cijene i naštetiti lokalnim tradicijama. Italijanski koncesionari prošle su godine zaradili ukupno 2.1 milijardi eura, pokazuju podaci konzultantske kompanije Nomisma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak