Zatvaranje Guantanama bit će tesko

Radiosarajevo.ba
Zatvaranje Guantanama bit će tesko

Predsjednik SAD, Barack Obama, je priznao kako će odnos prema zatvorenicima iz zatvora Gunatanamo biti jedan od najvećih izazova tokom njegovog predsjedničkog mandata.

Barack Obama je u intervjuu za kanal C-Span izjavio da neće biti jednostavno zatvoriti Guantanamo u roku od godinu dana. Neki od zatvorenika su isuviše opasni da bi ih se pustilo na slobodu.

Obama je izjavio kako je problem stvorila prethodna vlada Georgea Busha koja se prilikom donošenja odluka rukovodila isključivo strahom. "Siguran sam da smo jači kada se držimo svojih principa, slabiji kada ih gurnemo u stranu. Mislim da je postojao period, posebno nakon napada 11. septembra, gdje se nismo rukovodili tim principima i gdje smo donosili odluke koje su suprotne biću američkog naroda."

Obama je rekao da je siguran da se zatvorenicima može suditi pred vojnim ili civilnim sudovima, ukoliko se tom problemu pristupi ne tako da se prikupljaju politički poeni, nego na osnovi prava, odnosno zakona.

Deutsche Welle/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak